Barion Pixel

- Hirdetés -

A kemény esztergálás

A címben megnevezett kifejezés általában egy olyan alkatrész vagy köracél esztergálására utal, amely keményebb, mint 50 HRC, egy esztergán vagy eszterga központon megmunkálva. Az edzett acél alkatrészek simításakor a köszörülés már régóta az elsődleges eljárás a gyártók számára a munkadarab szükséges méreteinek kialakításához. Ez mindaddig igaz volt, amíg a polikristályos köbös bórnitrid (PcBN) bevezetésre nem került az 1970-es évek végén, ami ösztönözte az idő és energia igényes köszörülési műveletekről a kemény esztergálási műveletekre való áttérést.

A kemény esztergálás az 1990-es évek elején gyorsan fejlődésnek indult, amikor a PcBN és kerámia lapkák elérhetősége megnőtt, a fizikai bevonatok (PVD) tovább fejlődtek, és olyan stabil és pontos esztergagépeket terveztek és építettek, amelyek sikeresen tudták elvégezni a kemény esztergálási feladatokat. E fejlesztéseknek köszönhetően vált a kemény esztergálás a köszörülés tényleges alternatívájává, amely így már pontos simító művelet lett.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A természetes és a szintetikus gyémántokat színesfém precíziós esztergálásához alkalmazzák. Az összes anyag közül a legkeményebbet azonban nem lehet acél megmunkálására használni, mert erős affinitása van a vashoz, magas hőmérsékleten. A PcBN ezt a problémát orvosolja keménységével – amely nagyjából megegyezik a gyémánttal – valamint magas hőmérsékleten fennálló hőstabilitásával és vassal szembeni affinitásával. Ezek az egyedülálló tulajdonságok teszik a PcBN-t tökéletes forgácsoló szerszámmá kemény, vastartalmú munkadarabok megmunkálására nagyobb forgácsolási sebesség mellett.

A Tungaloy piacvezető a CBN alapanyag-gyártásban. A gondosan válogatott mikro-méretű köbös bórnitrid szemcséket kerámia vagy fém kötőanyag segítségével szinterezik magas hőmérsékleten (1400 °C – 1500 °C) és magas nyomáson (nagyobb, mint 5 GPa), a Tungaloy legújabb fejlesztésű szinterező berendezésében. A CBN nyers darabok szigorú minőségi vizsgálaton mennek keresztül, mielőtt azokat CBN betétekké alakítják.

A Tungaloy magas szintű megoldást kínál a leggyakoribb, kihívást jelentő kemény esztergálási alkalmazásokban.

Új forrasztási technológia a megnövelt megmunkálási hatékonyság érdekében – “WavyJoint”

Többféle vágóél-kialakítás és változatos forgácstörők biztosítják a kiváló forgácskontrollt a különféle alkalmazási tartományokban.

Kiváló teljesítmény folyamatos és erősen megszakított anyagok forgácsolásához, alacsony és közepes vágósebességen.

A Tungaloy javasolt megoldásai az edzett acél megmunkálására:

CBN termékeink nagy sikerrel alkalmazhatók különféle iparágakban, többek között fogaskerekek, hajtótengelyek, vezetőcsapok és szerszámbefogók  megmunkálásakor.

Tungaloy

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!