Kezdőlap Kiemelt A Mars, ahol élünk

A Mars, ahol élünk

A világ népessége folyamatosan növekszik, az erőforrásaink pedig végesek. Az emberiség létfenntartásának érdekében szükségszerű folyamat az új területek meghódítása. Rengeteg koncepciót olvashattunk már arról, hogyan oldhatnánk meg ezt a problémát, most a Marson történő gazdálkodás gondolatával kacérkodnak a kutatók.

A tudósok úgy vélekednek, hogy megtalálták a módját a Marson való gazdálkodásnak. Csupán egy vékony, speciális réteggel kell bevonni a bolygó felszínét, és ezzel megteremthető a jövő farmja.

Élet a Földön kívül

A Nature Astronomy című folyóiratban közzétett kutatási eredmények szerint két-három centiméter vastagságú léggél elegendő ahhoz, hogy megvédje a növényeket a marsi időjárási körülményektől, és egy működő üvegházat hozzon létre. Az ötlet az eddigi megoldási javaslatok közül a legmegvalósíthatóbbnak tűnik.

A farmerek két nagy kihívással néznének szembe. A Mars gyilkos hőmérséklete és a szűretlen napfény megnehezítené az életet a vörös bolygón. Éjszaka akár -100 Celsius fok is lehet, ami túlságosan hideg a Földön őshonos növényfajok számára.

Életadó légréteg

A Harvard, a CalTech és az Edinburgh-i Egyetem kutatócsapata modellezte a környezeti viszonyokat laboratóriumi körülmények között, így tesztelve a léggél-üvegházakat. A könnyű szilícium-dioxid anyag legtöbbször csak levegő, amelyen az életet adó napsugárzás könnyedén áthatol, hogy elérje a fotoszintetizáló növényeket.

Azonban a légréteg a Marsra érkező káros ultraibolya sugárzás több mint 60 százalékát kiszűrte, sőt a különösen ártalmas ultraibolya-C 99,5 százalékát. Az üvegházhatásnak köszönhetően pedig a léggél 50 Celsius fokkal emelte a felszín alatti hőmérsékletet is. A kutatók szerint ez elegendő ahhoz, hogy a talajszint alatt rekedt jég felolvadjon, és vízzel lássa el a növényeket.

A cél a terraformálás

Habár a Marson történő gazdálkodástól még messze vagyunk, de a fenti terv megvalósítható, és működőképes lehet a vörös bolygón. Az emberi testre gyakorolt hatások viszont még mindig rengeteg problémát vetnek fel, ezért a telepesek odaköltözése egyelőre nem időszerű.

A marsi légkör megváltoztatására rengeteg ötlet született már. Az egyik, hogy a bolygón elhelyezett óriási tükrök segítségével olvasztanák meg a jégréteget. Elon Musk elképzelése szerint pedig termonukleáris bombákat dobnának le a Marsra, amelynek hatására elegendő szén-dioxid kerül a légkörbe, és két-három éven belül lakhatóvá is válna.

Ezek a terraformáló ötletek nagyon eltérő megközelítéseken alapulnak, de a sokféleség előnye az, hogy a következő néhány évtizedben már megtehetjük az első lépéseket valamelyiknek a megvalósítása érdekében – mondta a Harvard Egyetem kutatója, Robin Wordsworth.

Némethi Botond/NEW technology / futurism