Barion Pixel

- Hirdetés -

„A pandémia felgyorsította a fejlesztést”

Interjú Kiss Zoltánnal, az Endrich Bauelemente Vertrieb GmbH export igazgatójával

Az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH magyarországi leányvállalata két díjat is nyert az Ipar Napjai-Automotive Hungary 2020 kiállításon. Az egyiket a „Korszerű M2M-technológián alapuló IoT-eszközcsalád és ökoszisztéma”, míg a másikat a „http://electronics-articles.com – elektronikai témájú tudásbázis fejlesztőmérnököknek” – platformjukért kapták. Ennek apropóján beszélgettünk Kiss Zoltánnal, a vállalat exportigazgatójával.

„A két díjat két egymástól különböző, de alkatrész-disztribútortól mindenképpen szokatlan  megoldással nyertük el:  egyiket saját fejlesztésű  termék, a másikat tudásbázis oldalról” – meséli Kiss Zoltán az Endrich standjánál, miközben bemutatja a kiállított eszközöket. „Nézzük meg közelebbről először az IoT ökoszisztémát. Ez nem egy konkrét termék, hanem egy komplett koncepció, hardver- és szoftver komponensek rendszere, egy minta IoT rendszer, melynek célja az alkatrész-értékesítés támogatása. A komplett, működőképes rendszer bizalmat kelt a vásárlókban, mert ezáltal megértik, hogy mi az IoT terület minden szintjén segítjük őket, és egy olyan partnercégtől veszik meg az alkatrészt, aki meg is tudja mondani, hogy azokat a bizonyos komponenseket hogyan kell egymáshoz illeszteni, hogyan lehet felhasználni, és hogyan lehet egy olyan rendszert felépíteni, amire valóban szükségük van.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A platform hardvercsaládból, adatgyűjtő szenzorokból, kommunikációs és mikrokontroller boardból és a hozzájuk tartozó ingyenesen használható kiegészítő szoftver szolgáltatásokból áll. A környezeti paramétereket a tetszőleges érzékelők gyűjtik össze, és juttatják el az információkat a felhő alapú adatbázisba. A kommunikáció korszerű, alacsony fogyasztással bíró GSM technológián alapul – narrow band IoT és LTE-M használatával. Az adatbázisból a mért környezeti paraméterek ábrázolásával azokat vizuális megjelenítés útján értelmezhetővé tesszük, a gyűjtött adatok emellett letölthetők, ezért bárhogyan fel is lehet dolgozni azokat.

„Van egy gyárudvar” – szemlélteti egy példán keresztül Kiss Zoltán a fejlesztésüket –, „amely különböző szenzorokkal felszerelt. Ez a terület virtuális 3D alkalmazáson keresztül bejárható, látható és kattintható minden, mintha egy játékprogramban lennénk. Oda tudunk menni az adott szenzorhoz, rákattintunk, és megjelennek a valós idejű adatai.”

„Az egész koncepció az előzménye az, hogy 2018-ban megkért minket az anyavállalat, készítsünk IoT demót az Electronica 2018 müncheni kiállítására. Akkor már volt kapcsolatunk infokommunikációs szolgáltatókkal, akik akkor sorra indították a gép-gép kommunikációra alkalmas korszerű NB-IoT és LTE-M szolgáltatásaikat. A 2020-as Embedded World kiállításra el is készült a teljes rendszer, majd a karantén időszakában döntöttünk úgy, hogy elindulunk a kész termék felé, azaz a sorozatgyártást előkészítjük, ami jelenleg már zajlik, és december folyamán már kézhez is kaphatjuk azelső kereskedelmi célú demo-boardjainkat. A pandémia olyan szinten felgyorsította a fejlesztést, hogy a koncepcionális demótól (2020 Február) mára eljutottunk a sorozatgyártott termékig. Mind a kész IoT hardvercsalád, mind a kifejlesztett szoftver szolgáltatások teljes mértékben magyar mérnökök munkája, azonban Európa minden országában fogjuk támogatni,  Németországban , Franciaországban és Spanyolországban már képezzük azokat a munkatársakat, akik ennek az értékesítését, támogatását fogják végezni.”

A másik díjukat egy fejlesztőmérnököknek szóló elektronikai témájú tudásbázissal nyerték el, amelyet az elmúlt években építettek fel. A portál nagydíjas könyvsorozat alapján készült, ami 2016-ban még csak kétkötetes volt, és az Ipar Napjain szintén nagydíjat kapott. Ez azóta hétkötetesre bővült – a közeljövőben jelenik meg a hetedik kötet.

„A nyomtatott anyagok sajnos korlátozottan terjeszthetők, ezért döntöttünk úgy, hogy az interneten is elérhetővé tesszük a tartalmainkat. A fő célunk ezzel az, hogy olyan földrajzi területen is elérjük az olvasókat, ahová a nyomtatott alapú kiadványok nem jutnak el. Ebből adódóan az olvasótáborunk az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Koreán keresztül Japánig terjed, tulajdonképpen határok nélkül elérhető. Ez azért is fontos, mert olyan térségben is „találkozhatunk” fejlesztőmérnökökkel, ahol nincs aktív értékesítési tevékenységünk, így arról is értesülhetünk, hogy merre érdemes terjeszkednünk a jövőben.”

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!