Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tesztelő szakma: A szoftverhibák felfedezésének mesterei

A tesztelő szakemberek rendkívül fontos szerepet játszanak a cégek életében. Nélkülük a szoftverek és alkalmazások nem lennének leellenőrizve, és azok minősége sem lenne garantált. Az alábbi cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy pontosan mit is csinálnak a tesztelők, milyen egy jó tesztelő szakember, illetve arra a kérdésre is választ adunk, miért érdemes elsajátítani a szakma alapjait.

Kik a tesztelők?

- Hirdetés -

A tesztelők olyan informatikai szakemberek, akik a szoftverek, alkalmazások vagy programok minőségét ellenőrzik, ezzel is biztosítva a végtermék megfelelő működését. Legyen szó akár weboldalakról, telefonos alkalmazásokról vagy valamilyen elektronikai árucikkről, a tesztelők azonnal képesek kiszűrni az esetleges hibákat, és anomáliákat, amelyek miatt esetleg romolhat a felhasználói élmény.

Mivel foglalkozik egy tesztelő?

Mint azt már fentebb is említettük, a tesztelők a különféle szoftverek, applikációk vagy egyéb informatikai termékek minőségének ellenőrzésével foglalkoznak. Ennél azonban jóval többről szól ez a hivatás. A tesztelők ugyanis:

Teszttervezést végeznek

A tesztelők munkakörébe tartozik a teszt stratégiák előkészítése. Ehhez meg kell érteniük az alkalmazások és szoftverek működését, és bele kell képzelniük magukat a vásárlók helyébe, pontosabban fel kell vázolniuk a várható felhasználói viselkedést.

Végrehajtják a teszteket

A szakemberek a tesztek során felmérik, pontosabban „megjósolják” a felhasználói interakciókat vagy a rendszer esetleges teljesítményét. Így szűrik ki a potenciális hibákat és problémákat.

Monitoroz és tájékoztat a problémákról

Ha a tesztelési folyamatok során a szakemberek hibát észlelnek, dokumentálják és jelentik azokat a fejlesztőknek, cégvezetőknek, vagy projektvezetőknek, illetve javaslatokat tesznek azok kiküszöbölésére is.

Automatizált teszteket készítenek

Az automatizált tesztek olyan eljárások, amelyek során a tesztelést szoftverek végzik, bármiféle emberi beavatkozás nélkül. Egyre gyakoribbá válik ez a fajta tesztelési mód, hiszen a segítségével gyorsabban és hatékonyabban lehet ellenőrizni a programokat. Ironikus módon az eljárások létrehozásához és működtetéséhez is tesztelőkre van szükség, akik megértik az eljárás alapjait, és lehetőségeit. Ezt azért is fontos leszögezni, mert a mesterséges intelligencia korában egyre többen rettennek el attól, hogy informatikát tanuljanak. Aggódni azonban nem kell, a tesztelők – a fent leírt okok miatt – mindig is keresett szakemberek lesznek.

Képünk illsztráció!
Milyen egy jó tesztelő?

Egy versenyképes tesztelőnek számos tulajdonsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a munkáját minél hatékonyabban tudja végezni. Azok, akik ebben a szakmában kiemelkedő teljesítményt akarnak nyújtani, képesnek kell lenniük:

  • analitikusan gondolkodni, vagyis elemezni, és dokumentálni az adatokat,
  • odafigyelni a legkisebb anomáliákra is, és javaslatot tenni azok kijavítására,
  • részletesen megosztani az információkat, és ismertetni a problémát,
  • a manuális és az automatizált teszteket hibátlanul megtervezni és lefuttatni,
  • érteni a tesztelni kívánt rendszer teljes körű működését, valamint a vállalat üzleti céljait,
  • betartani a határidőket,
  • jól priorizálni a teendőket,
  • kreatívan hozzáállni egy-egy adott problémához, és esetenként új megoldási módszerekkel előállni, illetve azokat ki is próbálni.
Miért érdemes kitanulni a tesztelői szakmát?

A tesztelés alapjait a mai, digitális világban igencsak célszerű elsajátítani, hiszen:

Nélkülözhetetlen munkának számít a cégek életében

A potenciális hibák feltérképezése, kiszűrése és kijavítása létfontosságú egy informatikai cég életében, hiszen a vállalat jó hírneve foroghat kockán akkor, ha az új szoftver, alkalmazás vagy árucikk hibásan kerül ki a piacra.

Szinte mindig van munkalehetőség

Mivel az IT-ipar folyamatosan fejlődik, egyre több új alkalmazás és szoftver születik meg, amelyek tesztelésre szorulnak. Épp ezért elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben valamikor a tesztelők munkája bárhogyan is helyettesíthetővé válik.

A fizetés versenyképes

A tesztelőket szinte kivétel nélkül nagyon jól megfizetik, és a juttatások a szakmában eltöltött idővel és a megbízhatósággal arányosan egyre inkább növekednek.

Adott a fejlődési lehetőség

A tesztelőknek még az elhelyezkedésük után is lehetőségük van tovább fejleszteni készségeiket. Érdemes lehet például mélyebben is alámerülni az automatizált tesztek világában, hiszen így tovább növelik a versenyképességüket.

Mint azt már korábban is említettük, a tesztelői szakma kiemelt fontossággal bír az IT területén. A tesztelők egyértelműen a hibák dokumentálásának mesterei, akik főszerepet játszanak egy applikáció, szoftver, program vagy egyéb termék/szolgáltatás megfelelő működésében, és a felhasználói élmények biztosításában. Ha pedig mi is szeretnénk a szakma fortélyait elsajátítani, érdemes lehet jelentkezni egy automata tesztelői tanfolyamra.

progmatic.hu

- Hirdetés -

NEW technology