Barion Pixel

- Hirdetés -

Agrárium, innováció, kitartás

E három szóval lehet a legelegánsabban összefoglalni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal kezdeményezését, a NAK Agrotech Hackathont.

A hackathon egy olyan 24 órás innovációs ötletverseny, melynek során csapatok mérik össze képességeiteket. A verseny alatt egy meghatározott kihívásra kell egy ötletet kidolgozni, majd a szakmai zsűri előtt prezentálni. Mindezt 24 óra alatt! A kihívás megoldásához szakmai segítséget kaphatnak a résztvevők szakértőktől, mentoroktól, de az csak a jelentkezőkön múlik, hogy mennyire innovatív és áttörő ötlettel állnak elő. Március 22. délutánján kezdődött és  23-án ért véget ez az embert próbáló esemény, a második napon volt a döntő. Ezen a kiválasztott 13 csapat vett részt. A cél pedig az volt, hogy olyan agrárinnovációs ötletekkel álljanak elő, amelyek elősegítik az ágazat fejlődését.

A versenyről röviden

- Hirdetés -

A résztvevők munkáját kiemelkedő szakemberek segítették, ez garantálta a szinte biztos sikert az innovatív ötletek terén.

A mentorok többek között olyan újítások megálmodóival találkozhattak a versenyen, mint az alma fejlődési szakaszait nyomon követő növényvédelmi applikáció; olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldással, mely érzékeli, ha kártevő támadja meg a gyümölcsöst; mezőgazdasági bérmunka-közvetítést támogató rendszerrel; országos méhészeti hálózattal; szenzorokkal automatizált okoskaptárral; új öntözési technológiával, amely csökkenti a felszíni öntözés veszteségeit; intelligens fagyvédelmi rendszerrel vagy éppen a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő megoldással.

A hétvégi ötletversenyen résztvevő 2-4 fős csapatoknak 24 óra állt rendelkezésükre, hogy rendkívül intenzív és hatékony fejlesztési folyamat során üzleti mentorok és agrárszakemberek bevonásával tökéletesítsék pályázati ötletüket, amit a verseny végén a zsűri előtt prezentáltak. A verseny különlegessége, hogy a nevezők többsége nem agrár szakterületről érkezett. A hackathon résztvevőit a NAK és a Design Terminal szakemberei segítették mentorként; a zsűrinek a két szervezet vezetője mellett tagja volt György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára és Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója és Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

Győzött a kommunikáció

A verseny végén négyperces előadásban ismertették a csapatok munkájuk eredményét. A prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a Beenet csapatát választotta, amely egy interaktív hálózat tervét dolgozta ki a méhészek, mezőgazdasági termelők és a hatóságok közötti kapcsolattartás megkönnyítésére.

Némethi Botond, NEW technology

NEW technology