Barion Pixel

AI segítségével a robot képes azonosítani és megjegyezni a tárgyakat

Mesterséges intelligenciát alkalmaznak a Dallas-Texasi Egyetem (UTD) informatikusai arra, hogy sikeresebbé tegyék a robotokat a tárgyak hatékony azonosításában és megjegyzésében. Az általuk felépített új rendszer lehetővé teszi, hogy a gép többször is megérintsen egy adott tárgyat, amíg végül összeállít róla egy képsorozatot. Ezzel a gép a sorozatban keze ügyébe kerülő összes tárgyat szegmentálja, egészen addig, amíg biztosan fel nem ismeri mindet – árulták el az UTD tudósai a dél-koreai Teguban rendezett Robotics: Science and Systems konferencián.

Az eseményen prezentált tanulmány szerint a kutatók a hagyományostól eltérő megközelítéssel arattak sikert, magyarán nem azt várták el a robottól, hogy egyetlen megfogásra támaszkodva ismerje fel a tárgyakat – inkább lehetővé tették a fedélzeti AI-nak, hogy addig vizsgáljon egy megfogott objektumot, amíg „megjegyzi”.

A kutatócsoport által Ramp névre keresztelt rendszer a Fetch Robotics gyártmánya. Egy manipulátorrobot, ami kerek mobilplatformon áll, és egy hosszú, hét ízülettel rendelkező mechanikus karral, valamint egy kétujjas, a tárgyak megragadására szolgáló végződéssel van felszerelve. A laborrobot betanításához gyakori élelmiszerek, például spagetti, ketchup és sárgarépa játékcsomagjait használták.

- Hirdetés -

Dr. Yu Xiang informatikai adjunktus, a tanulmány vezető szerzője szerint a robotok hasonló módon tanulják meg felismerni a tárgyakat, mint ahogyan a gyerekek lépnek interakcióba különböző játékokkal: többször megérintik őket. A kutatók módszerében éppen ez az újdonság: a robot minden egyes tárgyat 15-20-szor meglökhet, nem csak egyszer, amit a korábbi interaktív észlelési módszerek szerint vártak el tőle. Xiang úgy véli, a többszöri érintkezés lehetővé teszi, hogy a robot több fényképet készítsen, egy mélységérzékelős RGB-D kamerával, amivel részletesebben megismerheti az egyes tárgyakat, így jelentősen csökkenti például a hibalehetőségeket. És nem mellesleg: amikor legközelebb találkozik egy megismert tárggyal, nem kell újra megvizsgálnia azt, hanem rögtön megragadja, úgy, ahogy kell.

A tárgyak felismerése, megkülönböztetése és megjegyzése, vagyis szegmentálása az egyik elsődleges funkció, amire a robotoknak szükségük van a feladatok elvégzéséhez. A kutatók tervei között több más funkció, köztük a tervezés és az irányítás javítása is szerepel. Ez már olyan feladatokra tenné alkalmassá Rampot, mint az újrahasznosított anyagok szortírozása.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology