Barion Pixel

A robotok elektronikus „bőre” képes a fény észlelésére

A Glasgow-i Egyetem kutatóinak új felfedezése olyan fényérzékeny elektronikus bőrrel ruházhatja fel a jövő robotjait, ami képessé teszi őket a fény észlelésére az ember által látható tartományokon túl is. Az áttörést gallium-arzenidből készült mikroszkopikus félvezetők nyomtatásával érték el, és rájöttek, hogy ha rugalmas műanyag felületekre viszik fel, akkor a „bőr” több száz hajlítást és nyújtást kibír.

A The Engineer az Advanced Materials Technology-ban megjelent tanulmányra hivatkozva közölte, hogy a tudósok eredményei alapján az elektromágneses spektrum széles tartományainak fényérzékelésére is alkalmas bevonatot hoztak létre.

A megoldást korábbi eredményekre alapozták: ugyanolyan módszert alkalmaztak, amivel szilícium áramköröket már sikerült hasonló felületekre nyomtatni, és ezzel nagy teljesítményű elektronikát létrehozni. Az viszont mindenképpen új, hogy a gallium-arzenidet rugalmas és nem a megszokott merev hordozón használják.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A rugalmas fotodetektor képes a fény érzékelésére az ultraibolya tartománytól a spektrum látható részén át az infravörösig, és teszi mindezt rendkívül alacsony energiaigénnyel, illetve elképesztő gyorsasággal: a mérés 2,5, a helyreállás 8 ezredmásodpercig tart. A rendkívüli teljesítményhez rendkívüli tartósság is jár: a kész anyagmintát betették egy szerkezetbe, ami megállás nélkül hajlítja és elcsavarja. Azt találták, hogy 500 ilyen ciklus végrehajtása során sincs különösebb teljesítményvesztés, így az anyag kifejezetten ellenállónak számít.

A kutatást vezető Ravinder Dahiya professzor szerint ez a technológia meghatározó lehet a jövő ipari robotjai számára, hiszen a fényérzékeny bevonat lehetővé teszi, hogy a gépek önállóan észleljék a megváltozott körülményeket, majd alkalmazkodjanak hozzájuk, ha azok veszélyeztetik a munka biztonságát, hatékonyságát. A technológia nemcsak a gyárban, hanem vezeték nélküli technológiák fejlődésében is szerepet játszhat – fűzte hozzá. A felfedezés egy különösen eredményes csapattól érkezik: ugyanez a tudóscsoport alkotta meg korábban a „fájdalmat érző” műbőrt, vagy a napenergiával és emberi verejtékkel töltődő anyagot, ami egyszer hordható okoseszközök alapvető alkatrészévé válhat.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology