Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Út egy biztonságosabb világ felé

A TECHference konferencia és kiállítás egyik fókuszpontja a kiberbiztonság volt. A rendezvényen az Alverad kiberbiztonsági szakértői hangsúlyozták az ipari kiberbiztonság növekvő jelentőségét az ipar 4.0 digitalizációs hulláma és az OT (Operational Technology) rendszerek kibővülése kapcsán. A szakértők szerint az edukáció és a tudatosítás az elsődleges feladat, hiszen az ipari ágazatok egyre inkább ki vannak szolgáltatva kiberbiztonsági fenyegetéseknek.

Az Alverad szakértője, Kocsis Tamás a rendezvényen kiemelte: „A kiberbiztonság nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) is kihívást jelenthet. A kkv-k gyakran kevesebb erőforrást tudnak allokálni a megfelelő védekezés kialakítására, ezért nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A támadások széles skáláját figyelembe véve a kiberbűnözők motivációja és a támadások célzottsága változó. A széles spektrumú támadások bárkit érinthetnek, és komoly anyagi károkat okozhatnak.”

A speciális ipari környezetben is fontos a kibervédelem. Erre nem „szükséges rosszként” kell tekinteni, hanem egy olyan eszközként, ami hozzájárul a vállalatok versenyképességéhez. A jól működő védelem nemcsak az adatok védelméről szól, hanem a cégek hitelességének és üzleti stabilitásának megőrzéséről is.

- Hirdetés -

A TECHference rendezvényén tartott előadásán Kocsis Tamás elmondta: „A kiberbiztonságnak nem szabad csupán a technológiai megoldásokra korlátozódnia, óriási szükség van az edukációra és a megfelelő szervezeti kultúra kialakítására. A fenyegetések elleni védekezésben a támadási vektorok megértése és a kellő kockázatelemzés elengedhetetlen.” A szakember hozzátette, hogy a kiberbiztonság tekintetében nem lehet 100 százalékos védelemről beszélni, de a megfelelő intézkedésekkel és a tudatosság növelésével csökkenthető a kockázat, illetve a támadók potenciális nyeresége.

A kiberbiztonság egy szélesebb körű üzleti és társadalmi kérdés, amely minden vállalatot és szervezetet érint. A TECHference az ipar kiemelt eseménye, amelyen fontos volt a résztvevők tájékoztatása és ösztönzése, hogy vegyék komolyan az adódó kihívásokat, és prevenciós jelleggel készüljenek fel rájuk.

Némethi Botond, TECHference

- Hirdetés -

NEW technology