Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Automata leltár önvezető drónnal

Egy raktárban nagyon sokféle munkát lehet találni a robotok számára, de a bennük rejlő lehetőségek mára messze túlmutatnak az ismétlődő feladatok végrehajtásán vagy tárgyak mozgatásán. Mi mindent lehetne még rájuk bízni, hogy tovább növeljük a hatékonyságot? A Corvus Robotics megoldása a készletellenőrzést forradalmasíthatja, a FlytWare pedig többféle kódot is olvas, és integrálható meglévő vállalatirányítási rendszerekbe. Nézzük, hogyan lesz egy raktár működése minden eddiginél hatékonyabb!

Fotó: Corvus Robotics

A Corvus Robotics már a tervezés szakaszában magára irányította a figyelmet, amikor kijelentette, hogy a leltár készítése is lehet automatikus, ráadásul minden korábbinál gyorsabb és pontosabb folyamat. A készlet számon tartása jelenleg sokkal bonyolultabb, mint amilyennek lennie kellene, viszont nem minden robot képes teljesíteni a feladatot. A Corvus One ugyanakkor olyan autonóm repülő drón, amely vég nélkül gyűjti és továbbítja a raktárkészlet információit, mindenféle emberi beavatkozás nélkül.

Sok raktárban külön csapatot igényel a leltározás. A dolgozóknak rendszeresen körbe kell járniuk a csarnokot, hogy darabonként beszkenneljék a készletet, ezáltal valamennyire frissen tartsák az adatbázist. Ez a munka legalább annyira fontos, mint amennyire lassú és monoton – ideje volt hát teljesen gépi megoldást találni rá, de ez nagyon rossz hír a kifejezetten leltározásra felvett alkalmazottak számára. Amíg ők egy nagyobb raktárban hetekig is elbolyonghatnak, a Corvus One néhány nap alatt körbeér, és ezt bármikor, bármennyiszer, bármelyik napszakban robotolva megteszi. A gyártó adatai szerint legalább tízszer gyorsabb az emberi erőforrásnál, ami rengeteg időt, pénzt, energiát spórolhat a cégeknek.

A leltározás gépesítése nem új találmány, hiszen korábban több okos megoldást is kieszeltek hozzá, például szupermarketek számára. Az ipari méretű raktárak viszont teljesen más dimenziót képviselnek: minden elképzelhető irányban nagyobbak lehetnek egy szupermarketnél, és a hatékony helykihasználás miatt az akár 20 méter magasan lévő plafonig érnek a polcrendszerek. Ilyen körülmények között egy repülő drón is lehet alternatíva.

Elsőre egyszerűnek tűnik: beprogramozzák az adott raktár paraméterei szerint, aztán amíg világ a világ ugyanazon a pályán repked. Nos, nincs az a raktár, amelynek a belső terei állandóak, és ez még kevésbé mondható el a készletről. A Corvus One-t éppen ezért tervezték úgy, hogy tíz kamerája segítségével 360 fokban figyelje és naplózza a környezetét, majd állandóan frissítse a falakhoz és a plafonhoz viszonyítva készült háromdimenziós digitális térképet. Mivel egy nagy kiterjedésű raktárban nem igazán lehet wifi-támogatásra számítani, mindezt a saját fedélzetén kell elvégeznie, így lényegében az önvezető autóhoz hasonló képességekkel kellett felruházni. Az eszköz tényleg teljesen önálló: a feltöltéshez visszatér a dokkolóra, majd újra útnak indul, és óránként 200-400 egységet képes beszkennelni. Meggyőző, ugye?

 

Fotó: FlytWare

Komoly áttörést ért el ebben a műfajban a FlytWare is. Ez a rendszer ügyesen kombinálja az intelligens szoftver és a drón képességeit egy igazán költséghatékony, teljesen automatizált készletnyilvántartás létrehozásáért. Az eszközt a nagy raktárak mellett kereskedelmi egységeknek és raktáráruházaknak is kínálják, azzal az ígérettel, hogy könnyen integrálható meglévő vállalatirányítási rendszerekbe (ERP). A FlytWare vezérelte drónok könnyen alkalmazkodnak egy sor termék- és vonalkódtípushoz vagy QR-kódokhoz, illetve különböző készletnyilvántartásokhoz.

A raj irányításához komoly kihívást kellett leküzdeni: a GPS-navigációt ellehetetlenítő környezetekben multiszenzorok, valamint a gépi látás és gépi tanulás technológiái jelentették a megoldást. A FlytWare nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a rendszer telepítésével teljesen automatizálttá válnak a raktári keresések, a készletellenőrzések és az auditok. További előny, hogy a rendszer kezelésére kiképzett operátor megtervezheti, végrehajtathatja, monitorozhatja a készletet és a folyamatról élő képet is nézhet, így garantálva a biztonságos működést, miközben egyes pontok vonalkód- vagy képadatait átléptetheti, ha időt akar spórolni.

A rendszer részletes, lokációfüggő archívumot is épít, hiszen minden egyes állomásán több fotót készít a címkékről, raklapokról, csomagolásokról, vonalkódokról. Ezt a raktár munkatársai és szállítói használhatják, például ellenőrzésekhez, de a FlytWare-t működésben tartó algoritmus ugyancsak épít rá, fejlesztve a tárgyak azonosításának képességét vagy az adott raktári pont állapotának felismerését.

Az egyelőre meglehetősen ritka, készletnyilvántartást automatizáló drónok kétségkívül hatékonyabbá tehetik az intralogisztikát. De mennyire éri meg a cégeknek?

Már az is elképesztő fegyvertény, ha egyszerűsödik az elraktározott termékek keresése, hiszen egy igazán sikeres cég talán legfontosabb prioritása a meggyőző reprezentáció. Ez még inkább igaz azokra a vállalatokra, amelyek egyelőre nincsenek köztudatban, mert ha nem, vagy csak lassan lelnek rá a kívánt árura, az gyorsan megroppanthatja a beléjük vetett bizalmat. Fejlett technológiák beemelésével viszont a legegyszerűbb dolgok egyikévé válik a keresés, még hatalmas terekben is, így az ellátási lánc egyre csillogóbb szemévé válhatunk.

Ne feledjük azt sem, hogy a raktári folyamatok gyorsítása talán sosem volt annyira fontos, mint a kritikus készlethiányokat és kieső munkaórákat előidéző járvány idején. A drónok ennek megelőzésében kulcsszerepet játszhatnak: amellett, hogy nullára csökkentik az árukeresésből származó üzemi balesetek esélyét, kizárják a fertőzésveszélyt, miközben lerövidülnek az átfutási idők.

Napjainkban már nem engedhetjük meg magunknak a megelőzhető hibákat: a raktári tevékenységekre alkalmazott okos megoldások egyensúlyt teremtenek a felvásárlás, ellenőrzés, készletezés, beszállítás ingoványos talaján. Ha a készletről valós idejű és pontos információk állnak rendelkezésre, akkor hiány sem alakulhat ki, hiszen a drónok jelzik az üres tereket.

Képünk illusztráció! Fotó: cargo-partner

Ilyen proaktivitás mellett szinte lehetetlen hibázni, de a sors még mindig közbeszólhat, például beázás, esetleg más épületkár formájában, ami kockáztatja az árukészlet épségét. Ha csodát nem is tesznek, az okos szerkezetek a dolgozóknál jóval hamarabb észlelhetik a bajt, hiszen olyan helyeken mozognak, ahol élő ember már nem tud.

Egy raktár igazán olajozott működéséhez a lehető legtöbb munkáskéz kell, és az utóbbi évek egyik legfőbb tanulsága, hogy belőlük sosincs elég – egyrészt a gyakorlatilag általánossá vált munkaerőhiány, másrészt az olyan jelenségek miatt, mint a COVID. Gyanítható, hogy a járvánnyal – remélhetőleg „csak” ezzel az eggyel – még évekig harcolni fog az emberiség, ami költséges egészségügyi intézkedéseket, szigorú karanténszabályokat és tömegesen lebetegedő állományt jelenthet a cégek számára. Nem luxus tehát azon gondolkodni, hogy hány feladatot lehet emberi beavatkozást nem igénylő gépekre bízni.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology