Barion Pixel

Az első chipalapú 3D nyomtató elférhet a tenyeredben

Annyira hihetetlenül hangzik, hogy a rövid leírást inkább szó szerint idézzük az MIT oldaláról: „Képzelj el egy hordozható 3D-nyomtatót, ami akár a tenyeredben is elfér! A parányi eszköz lehetővé tenné a felhasználó számára, hogy gyorsan létrehozzon egyedi, olcsó tárgyakat útközben, például egy csavart a bicikli javításához vagy egy alkatrészt egy kritikus orvosi műtéthez.”

Az MIT és a Texasi Egyetem kutatói jelentős lépést tettek a fentebb írt ötlet megvalósítása felé, hiszen bemutatták az első chipalapú 3D nyomtatót. A koncepció igazolására szolgáló eszközük egyetlen, milliméteres nagyságú fotonikus chipből áll, ami formálható fénynyalábokat bocsát egy fényre szilárduló gyantát tartalmazó tartályba. A chip prototípusának nincsenek mozgó alkatrészei, így csak az apró optikai antennáinak tömbjére támaszkodik a fénynyaláb irányításához. A szilícium-fotonika és a fotokémia kombinálásával létrehozott chippel tetszőleges kétdimenziós minták nyomtathatók ki 3D-ben, akár másodpercek alatt.

A tudósok hosszú távon olyan rendszert képzelnek el, amiben egy fotonikus chip a gyanta tartályának alján helyezkedik el, és látható fényből álló háromdimenziós hologramot bocsát ki, így egyetlen lépésben, gyorsan megkeményíti az egész tárgyat. Ennek a hordozható 3D nyomtatónak számos alkalmazása lehet, például testre szabott orvosi eszközök alkatrészei hozhatók létre vele, de a mérnökök munkáját is segítheti, ha külső helyszínen, gyorsan kell elkészíteni egy termék prototípusát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Ez a rendszer teljesen újraértelmezi a 3D nyomtatás fogalmát, hiszen a nyomtató már nem egy nagy doboz, ami egy asztalon áll és tárgyakat készít, hanem kézi és hordozható. Izgalmas belegondolni azokba az új alkalmazásokba, amelyek ebből származhatnak, és abba is, hogy hogyan változhat meg a 3D nyomtatás területe” – mondta a tanulmány fő szerzője, Jelena Notaros.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology