Izrael köztudottan élen jár az innováció terén. Bár manapság amúgy is a startupok korát (ha már nem is a virágkorát) éljük, az mindenképp feltűnő, hogy ebben a kis országban különösen koncentráltan vannak jelen az ilyen vállalkozások. A kicsi, rugalmas, jellemzően egy-egy ötletre építő csoportosulások közül is kiemelkednek az egészségügyi technológiákkal foglalkozóak.

Annak ellenére, hogy az ország populációja mindössze 8 millió fő, Tel-Aviv még így is a második legnagyobb startup-központ a világon.

A belső piac által nyújtott szűkös lehetőségek miatt vonzóbb a technológiai fejlesztésekbe fektetni, és egyúttal globális szinten gondolkodni.

Bár még a tapasztalt szakemberek sem tudnak egyértelmű választ adni arra, hogy mi az izraeli startupok sikerének titka, az biztos, hogy a jelenség létezik.

Az okokat sok tényezővel magyarázzák: például a kötelező katonai szolgálattal, aminek köszönhetően az összes informatika iránt lelkesedő fiatal, autodidakta hacker, tehetséges diák – nemtől függetlenül – elit képzésben részesül a különösen fejlett izraeli hadseregben. A magas színvonalú képzésen kívül nagy jelentőségűek azok a szoros kapcsolatok is, amelyek a fiatalok között kialakulnak a hadseregben, mert ezek adják az alapját a későbbi vállalkozói együttműködéseknek.

A rengeteg terület közül, melyeket az izraeli innovációs törekvések lefednek, az egyik ígéretes út az egészségügyé. Több Izraelből származó megoldást adaptáltak már világszerte kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben, nemcsak az egészségügyi informatikai rendszerek, hanem a gyógyászati segédeszközök terén is.

1990-ben már körülbelül 200 élettani kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cég volt jelen az államban, és ez a szám évente átlagosan negyvennel nő.

A csúcsot a digitális képalkotás, az orvosi lézertechnológia, az okosdiagnosztika, az okossebészet és a telegyógyszerészet jelenti.

Több mint 600 izraeli exportőr foglalkozik olyan orvostechnikai eszközökkel, melyeket a szív- és érrendszeri, a neurológiai és degeneratív betegségek, a sürgősségi és intenzív ellátás, a nőgyógyászat, az ortopédia és sportgyógyászat, a gyomor- és bélrendszer betegségei, az infektológia és a szemészet területén alkalmaznak.

Néhány példa a legérdekesebb, leghasznosabb eszközök és technológiák tárházából:

Az IceCure Medical IceSense3 elnevezésű eszközét 2011 óta használják az amerikai orvosok a jóindulatú emlődaganatok eltávolítására. Az eljárás körülbelül tízperces, ultrahang által vezérelt. Az eszköz behatol a daganatba, és lefagyasztja azt. Az eljárás orvosi rendelőben, klinikán vagy mellkasi elváltozásokat kezelő központban végezhető, és nincs szükség semmiféle utókezelésre.  Az eljárást már klinikailag tesztelik a rosszindulatú emlődaganatok elleni alkalmazásra is.

Az InSightec ExAblate OR nevű készüléke egy MRI-vezérelt, fókuszált ultrahangot használó eszköz, melyet tumorok és a méhben lévő cisztás fibrózis eltávolítására lehet használni, műtéti beavatkozás nélkül. Az eszközt fejlesztő vállalat már következő termékén, az ExAblate Neurón dolgozik, amely gyógyítja a tremort (remegés) – egy általános mozgásszervi zavart –, szintén nem invazív technológiával, ami jelentősen csökkenti a fertőzés, a vérzés és az agykárosodás kockázatát.

A Nano Retina nevű fejlesztőcsapat Bio-Retina terméke egy olyan apró, beültethető eszköz, amely  körülbelül 30 perces eljárással helyezhető a retinába. Behelyezés után mesterséges retinává alakul, és kapcsolódik a szem neuronjaihoz. Majd egy speciális szemüveg által aktiválják a készüléket, amely a természetes fényt elektromos impulzusokká alakítja, így stimulálva azokat az idegeket, amelyek a képeket küldik az agyba. Bár ez az ötlet már egészen futurisztikusnak hangzik, a prototípus fejlesztése gyorsan halad.

Hegyi Heni, NEW technology