Barion Pixel

CREDIT: sokmillió eurós platform az uniós újrafeldolgozás elősegítésére

5,6 millió euró értékű, az EU által finanszírozott projekt indult CREDIT néven az alkatrészek és termékek európai szintű újragyártásának előmozdítása és a körkörös ellátási lánc létrehozása érdekében. A projekt irányításáért az Idener mérnöki cég felel, amely a kitűzött célok megvalósítását elősegítő, új digitális platform fejlesztését fogja irányítani. Ez a platform – más digitális eszközök és szolgáltatások mellett – mesterségesintelligencia-vezérelt döntéstámogató rendszereket is tartalmaz majd – közölte a 3dprintingindustry portál

A projekt, amelyet az EU Horizon Europe programja finanszíroz, a háztartási gépek, az autóipar, a távközlés és a repülőgépipar gyártóit célozza meg. A CREDIT együttműködő feleként nevezték meg a londoni székhelyű Crowdhelix szoftverfejlesztő céget.  A projekt csapata úgy véli, hogy tevékenységük javítja a gyártási hatékonyságot, csökkenti a gyártási költségeket és növeli a versenyképességet, miközben redukálja a hulladékot, a CO2-kibocsátást és a nyersanyagfelhasználást.

CREDIT-küldetés: az újrafeldolgozás javítása

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az újragyártás és a körkörös ellátási láncok kulcsfontosságúak az EU fenntarthatósági céljait tekintve. Az unió környezetbarát tervezésről szóló irányelve, valamint az energiafogyasztás címkézésére alkotott rendelete biztosítja a vásárlók számára a megvásárolt áruk javításának jogát. A gyártók akár tíz évig is kötelesek a vásárlók rendelkezésére bocsátani a pótalkatrészeket, ami meghosszabbíthatja a termékek élettartamát, csökkentve ezzel a keletkező hulladék mennyiségét.

Ez a jogszabály azért született, mert egyes nézetek szerint a gyártók a tervezett elavulással szándékosan rövidítik eszközeik élettartamát, ami jelentős mennyiségű elektromos hulladékot eredményez. Ezzel szemben a CREDIT projekt a fenntartható és rugalmas gyártási folyamatok foganatosítását szorgalmazza. Ennek érdekében a projekt olyan digitális szolgáltatáscsomagot hoz létre, amelynek célja a vállalatok újrafeldolgozási képességeinek erősítése.

- Hirdetés -

Additív gyártás az ellátási láncok biztosítása érdekében

Az importot fenyegető globális veszélyek, így a COVID-19 világjárvány, az ukrajnai konfliktus és a kereskedelmi hajózás elleni támadások megjelenését követően az additív gyártás egyre határozottabban előtérbe kerül az ellátási láncok biztonságát célzó erőfeszítések során.

2024 elején az Egyesült Királyság üzleti és kereskedelmi minisztériuma (DBT) közzétette a kritikus importra és ellátási láncra megalkotott stratégiáját, amely az Egyesült Királyság első átfogó kezdeményezése a kritikus árukhoz való hozzáférés biztosítására. E stratégia részeként a DBT kiemelte a 3D nyomtatás széleskörű alkalmazását, amely kulcsfontosságú a gyártás áthelyezésében és a globális ellátási lánc kockázatainak mérséklésében.

Más kontinens felé tekintve: az ipari 3D nyomtatási anyagokat gyártó 6K Additive együttműködött az ausztrál Surgical Metal Recycling (SMR) vállalattal, hogy az elhasználódott sebészeti implantátumokat új, 3D nyomtatható anyaggá dolgozzák fel. Az amerikai székhelyű cég gondoskodik az említett implantátumok titánporrá alakításáról, amely ezután felhasználható új alkatrészek 3D nyomtatásához. „Ez az eljárás fenntartható és körkörös ellátási láncot tesz lehetővé”, nyilatkozta a 6K Additive vezető marketingigazgatója, Leslie Frost.

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology