Barion Pixel

- Hirdetés -

Csatornázástörténeti kiállítás nyílik a Kiscelli Múzeumban

Budapest csatornázásnak kultúrtörténetét feldolgozó kiállítás nyílik a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

A főváros újkori történetével foglalkozó Kiscelli Múzeum kurátorai gyakran választanak merész témát időszaki kiállításaiknak. Szenteltek tárlatot a Moszkva térnek, a társasjátékozásnak és a Fekete Lyuk nevű, legendás klubnak is, most pedig Budapest csatornáit, illemhelyeit és azok történetét járják végig a Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című tárlaton – közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

Molnár Álmos és Perényi Roland kurátorok kiállításán a látogatók megtudhatják, hogy az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg.

“A pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történet piszkos részleteit ismerhetjük meg használati tárgyak és az egész városra kiterjedő hálózat emlékein keresztül. Hogyan távolítható el az emberi ürülék? Ez a kérdés foglalkoztatta a 19. század második felében a nagyvárosok mérnökeit, orvosait, ugyanis pusztított a kolera, tífusz; a halál a mellékhelyiségekben lapult” – idézi fel a kiállítás ajánlója.

Mint a közlemény emlékeztet, az 1900-as évek elején már a nagypolgárság és a magára valamit adó vendéglátóipari egységek is alkalmazták a “water closetet”.

A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlaton arra is fény derül, hogyan vált egy Zellerin Mátyás nevű bádogos mesterből lakásokat, intézményeket korszerűsítő elismert épületgépész, akinek szakértelme fürdőszobák, illemhelyek eszközeire is kiterjedt.

A témát több tematikus tárlatvezetés segíti feldolgozni. A Múzeumok éjszakáján korabeli újságcikkek, képek, riportok és fotók alapján lesz látható, hogyan hatott például a divatra az illemhelyek fejlődése és miként szolgált a modern nagyváros számkivetettjei számára lakó- és búvóhelyként a 19. század második felében kiépülő csatornahálózat.

A új kiállítás mellett a Kiscelli Múzeum három másik időszaki tárlattal, négy állandó kiállítással és az ezekhez kapcsolódó tárlatvezetésekkel várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. Két témát kapcsol össze a Kiscelli nyomdaworkshopja, ahol a nyomdatörténet kultikus, a Landerer nyomdából származó Columbia gépén a csatornafedők mintáját nyomtathatják a vállalkozó szellemű látogatók.

A kiállítás a Múzeumok éjszakáját követően szeptember 26-ig lesz látogatható.

MTI

- Hirdetés -

NEW technology