Barion Pixel

Elektrosztatikus problémák az iparban

- Hirdetés -

Életünkben jelen van az elektrosztatikus feltöltődés, de mindennapjainkban ez csak néha okoz kellemetlenséget. Az ipari termelésben azonban súlyos gondok forrása lehet: termékminőség, csökkenő termelési hozamok, selejt, ügyfél elégedetlenség, robbanásveszély. Emiatt szükséges ismernünk a jelenséget, az okozott problémákat, a megelőzés és a védekezés lehetőségeit, előírásait és eszközeit.

Az ipari automatizálás nagyon sok területén az elektrosztatikus feltöltődés felelős a munkafolyamatok során jelentkező zavarokért is. Por rakódik a felületekre, nem vagy rosszul ragadnak fel a címkék, összetapadnak a fröccsöntött alkatrészek, feltapadnak a munkadarabok a szállítószalagra. Bizonyos elektronikus alkatrészek, mint pl. chip-ek pedig teljesen tönkre mehetnek egy-egy véletlen földelés miatt. Ráadásul az elektrosztatikus feltöltöttség a dolgozók egészségére is komoly veszélyforrást jelenthet.

Az ilyen jellegű problémákra kínálnak megoldást az ionizátorok. Ezek a készülékek ionok kibocsátásával semlegesítik az elektrosztatikus töltöttséget. Az ipari automatizálás piacvezetőjeként különlegesen széles spektrumot kínál partnerei részére az SMC. A paletta az ionizátor rudaktól kezdve a precíz elektrosztatikus szenzorokon át a hordozható mérőkészülékig terjed.

- Hirdetés -

Az SMC technológiai központjának legújabb fejlesztése az új IZN10E, fúvókás ionizátor. Az új sorozat legfőbb előnyei a kompakt méret és a biztonság. A házba integrált elektromos tápellátás miatt az IZN10E csupán közönséges, 24 V DC tápfeszültséget igényel, így nincs szükség a hagyományos rendszerekre jellemző, nagyfeszültségű elektromos kábelekre. Ráadásul a ház mindössze 16 mm keskeny és így minden alkalmazáshoz jól illeszkedik. Használhatjuk a házba épített, vagy a 6-féle külső fúvókát is, az ionok legoptimálisabb célba juttatásához.

További előnye az automatikus üzemállapot kontroll. A készülék automatikusan jelez, ha az emittercsúcs karbantartásra szorul. A nagyfeszültségű rendszer meghibásodása esetén az ionizátor automatikusan leállítja az ionkibocsátást, és a hibára utaló, elektromos kapcsolójelet ad. Az IZN10E egység külső villamos vezérlőjelek fogadására is alkalmas, így a rendszerhez illeszthető pl. elektrosztatikus mérőszenzor is. Amennyiben a szenzor a kívánt értéknél alacsonyabb sztatikus feltöltöttséget mér, automatikusan lekapcsolja az ionizátort, illetve amennyiben a darab töltöttsége eleve a kívánt érték alatt volt, az ionizátor be sem kapcsol.

A házba rejtett emittercsúcs védett a véletlen megérintés ellen, szükség esetén tisztítható vagy cserélhető. A ház speciális kialakítása révén ezt csak feszültségmentes állapotban lehet megtenni.

Az ionizátorok használatával optimalizálható a semlegesítési folyamat, növelhető az üzembiztonság és csökkenthetők az üzemeltetési költségek.

További információkat kaphat online előadás keretében az SMC szakembereitől május 21-én 10:00-tól amire itt tud regisztrálni. 

A szeminárium során megismerheti az említett pontokat, és az SMC azon megoldásait, melyek segítségére lehetnek az elektrosztatikus feltöltődés okozta problémák megszüntetésében.

SMC

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!