Barion Pixel

Elindult a Ganz tápiószelei naperőműparkjának kivitelezése

A 2 MW kapacitású erőmű 2024-ben kezdheti meg a villamosenergia-termelést

Hivatalosan is megkezdődött a tápiószelei Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2 MW teljesítményű naperőműparkjának a kivitelezése. A mintegy 11 millió euró értékű Energiafelhasználás Optimalizálási Program keretében megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét 2024-től megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd. A vállalat a tápiószelei üzem energiahatékonyságának javítása érdekében indította el a beruházást, amelynek részeként a gyáregység területén belül is több energetikai fejlesztést fog végrehajtani.

3 hektár területen egy összesen 2 MW névleges teljesítményű naperőművet létesít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei, transzformátorokat és forgógépeket gyártó üzemében. A naperőmű kivitelezési munkálatait ünnepélyes keretek között 2023. október 18-án kezdték meg. A Ganz Energiafelhasználás Optimalizálási Programjának legfontosabb elemeként megvalósuló beruházás szerelési munkálatai várhatóan még az év vége előtt befejeződnek, és 2024 második negyedévétől a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét már ténylegesen a nap energiájának hasznosításával előállított áram fogja biztosítani.

A 145 éves tapasztalattal rendelkező vállalat, az egyedi, nagyfeszültségű villamos berendezések – transzformátorok, motorok és generátorok – európai piacának meghatározó szereplőjeként központi gyáregysége működésének fenntarthatóbbá tételét, energiahatékonyságának jelentős javítását tűzte ki célul a következő évre. Az európai uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre és fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésekkel összhangban a Ganz is elkötelezett, hogy szintet lépjen a fenntartható vállalati működés terén. Ennek érdekében indította el a vállalat az Energiafelhasználás Optimalizálási Programját, amely az energiaoptimalizációt és az energetikai korszerűsítést célzó beruházásait fogja össze. Ennek keretében a Ganz a szén-dioxid-kibocsátását közel 40%-kal tervezi csökkenteni 2024. végéig.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fejlesztési program részeként a Ganz a termelési folyamatainak energiahatékonyságát és a termelési folyamatban a megújuló energia hasznosítás mértékét is javítani kívánja, valamint a transzformátor- és a forgógépgyár épületeinek energiahatékonyságát is növeli. Az új, korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a társaság hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni gázfelhasználásának mennyiségét.

„A Ganz nagy fejlődésen ment át az elmúlt években: stabilizálta működését és nemzetközi pozícióját, valamint komoly lépéseket tett a digitalizáció területén. Mostanra pedig szintet léphetünk és a fókuszunkat arra helyezhetjük, hogy az energetikai piac kiemelt szereplőiként a gyártási folyamataink is minél fenntarthatóbbak legyenek. A tápiószelei gyárunk mellé tervezett naperőműpark vállalatunk átfogó fenntarthatósági törekvésének első és talán legfontosabb lépése, amellyel csökkentjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket. Az Energiafelhasználás Optimalizálási Programunk megvalósítása révén pedig úgy tudjuk hatékonyabbá tenni gyártóegységünk működését, hogy egyszerre tudjuk jobb fenntarthatósági mutatókkal és versenyképesebben kiszolgálni partnereink igényeit” – mondta Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

- Hirdetés -

A Ganz fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzései támogatására közel 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő Program keretében, amely a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. A Külügyminisztériummal aláírt Támogatási Szerződés a vállalat nemzetközi versenyképességét is támogatja.

Forrás: Ganz

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az elmúlt 3 évben jelentős változáson ment keresztül, mára pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává nőtte ki magát. Az energetikai piacon egyedi tervezésű és egyedi gyártású magas hozzáadott értéket képviselő – elsősorban export piacra szánt – termékeivel van jelen. A vállalat 2022. évi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

- Hirdetés -

NEW technology