Kezdőlap Felsőoktatás Elindult az S&T University 4.0 program

Elindult az S&T University 4.0 program

Hatalmas bejelentés az S&T-től

Ma került megrendezésre az S&T Consulting Focus című rendezvénye a Kongresszusi Központban. Magyarország és a Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb informatikai szolgáltatója, az S&T nagyszabású konferencia keretében mutatta be szoftvereit, újdonságait.

Nyírő Ferenc, az S&T Consulting üzletág vezetője nyitóelőadásában az elmúlt év legfontosabb mérföldköveit mutatta be. Az anyacég mintegy 1 milliárd eurós forgalmához a magyar leányvállalat mintegy 20 milliárd forint forgalommal járult hozzá. Partnerei száma folyamatosan növekszik, illetve munkatársi állományuk is csúcsot döntött.

Előadásának fókuszpontja a közeledő válság volt. Részletesen elemezte, hogy ehhez több negatív hatású folyamat járult hozzá, mint a dízel járművek irányába mutatkozó bizalomvesztés, az elektromos autók lassú népszerűsödése (pl. a töltőhálózatok lassú fejlődése). Véleménye szerint a Tesla elképesztő verseny elé állítja az autógyártókat, hiszen például Norvégiában az idei első félévben az összes autóeladás mintegy 25%-a Tesla modell volt. Emellett persze születnek olyan döntések is, mint a minap bejelentett Fiat kivonulása az európai kisautó piacról.

Az autóipari átalakuláshoz hozzátette, hogy nem csak azok a cégek kerülhetnek bajba, akik a járműveket gyártják, hanem bizonyos beszállítók is. Egy elektromos autó kevesebb alkatrészből tevődik össze, amelyhez kevesebb beszállító is szükséges. Ezeknek a cégeknek új piacok után kell néznie, hiszen másképp nagyon nehéz helyzetbe fognak kerülni.

Az üzletág vezető szerint az S&T-nek van receptje ahhoz, hogy a KKV-k túléljenek egy elhúzódó válság esetén is. Egyrészt a digitalizációra, másrészt a humán erőforrás intenzív képzésére kell helyezni a hangsúlyt. Reális célokat kell kitűzni, olyanokat, amelyekhez vezető út keményen és következetesen betartható.

Részletesen bemutatásra kerültek azon szoftverek, amelyek intenzíven segítik a szakemberek munkáját, mint például a Thingworx, a Vuforia, a Vuforia Chalk stb. Utóbbi hozzásegíti a cégeket, hogy a gyakran előforduló kisebb hibákat a távolból, kiszállás nélkül is el tudják hárítani. Sok ilyen banálisnak tűnő probléma egyszerűen megoldható az AR-technológiának köszönhetően.

Számomra az egyik legizgalmasabb szoftver a gyár- és robotszimuláció volt, amely több ezer robot és eszköz 3D-s képét tartalmazza, amelyek segítségével virtuálisan felépíthető egy gyár, raktár és AR-technológia segítségével be is járható. Jelentős költségmegtakarítás érhető el ezzel a szoftverrel is.

Hatalmas volumenű együttműködés 5 egyetemmel

A negyedik ipari forradalom hihetetlen mértékű kihívások elé állítják az ipari vállalatokat, amelyre gyors választ kell tudni adni. Ehhez felkészült szakemberekre van szükség. A felkészült szakembereket pedig elsősorban az egyetemeknek kell kitermelniük magukból. Az S&T Consulting másfél éves előkészület után eljutott arra a szintre, hogy ma öt egyetemmel írjon alá együttműködési megállapodást 5 évre, amelynek keretében több milliárd forint értékben biztosít számukra szoftvercsomagot, díjmentesen.

„Az Ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázása elképzelhetetlen a korszerű digitalizációs szoftverek ismeretével felvértezett új mérnök generációk nélkül, ezért az egyetemek döntő befolyással bírnak a magyar ipar modernizációjára. Ezt felismerve dolgoztuk ki az S&T University 4.0 Programot. Hisszük, hogy ezzel további lendületet adhatunk az átalakulásnak és a magyar gazdaság fejlődésének.”

– mondta Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az S&T a szoftvercsomag mellett 30 napos díjmentes képzést is nyújt az egyetemek számára. Itt elsősorban az oktatókat fogják oktatni, hogy kellő profizmussal tudják a tudásanyagot beépíteni tanterveikbe.

A NEW technology kérdésére, hogy a szoftverek mikorra épülhetnek be a tananyagokba az egyetemek vezetői elmondták, hogy részben már beépültek, de van, aminek hosszabb kifutás szükséges. Vannak szoftverek, amelyeket már ma is használnak, de ezután még hangsúlyosabban lesznek felhasználva az oktatási programokba.

Dr. Józsa János, a BME rektora elmondta, hogy ez a mértékű együttműködés példaértékű. Hangsúlyozta az esemény sajtótájékoztatóján, hogy ma már elvárás, hogy alapképzésben tudjanak ezekről a szoftverekről, azokat felhasználói szinten kezelni tudják, míg mesterszakon már mélységeiben kell tudják kezelni. Csak ennek mentén tudnak olyan hallgatókat a piacra engedni, így lesz biztosított a mérnök hallgatók versenyképessége is.

Az öt egyetem képviselői mind pozitívan és előremutatóan nyilatkoztak az együttműködésről, a sajtó képviselői részéről pedig kérésként merült fel, hogy az együttműködés mérföldköveiről, eredményekről tájékoztassák majd a nyilvánosságot.

A Programban résztvevő S&T szoftver partnerek, és az általuk felajánlott szoftverek:
 • Altair Inc., www.altair.com
  • Altair HyperWorks™: professzionális, átfogó végeselemes szimulációs szoftver, erőteljes Digital Twin funkcionalitással
 • CoreTech System Co., Ltd. (Moldex3D), www.moldex3d.com
  • Moldex3D®: vezető műanyag fröccs-szimulációs szoftver megoldás
 • PTC Inc., www.ptc.com
  • Creo®: csúcskategóriás, Ipar 4.0-ra felkészített, integrált CAD/CAM/CAE szoftver, erőteljes 3D-s nyomtatás, IoT, kiterjesztett valóság és generatív tervezés támogatással
  • Windchill®: vezető, IoT-re felkészített a kollaboratív tervezést támogató termék életciklus kezelő (Product Lifecycle Management – PLM) szoftver technológia. A Windchill korszerű platformot biztosít az egyetemek közötti együttműködés fejlesztésére is.
 • Visual Components Oy, www.visualcomponents.com
  • Visual Components: következő generációs gyár- és robotszimulációs szoftver

Az S&T University 4.0 Programban résztvevő egyetemek:

 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • Debreceni Egyetem
 • Miskolci Egyetem
 • Neumann János Egyetem
 • Széchenyi István Egyetem

A Program tapasztalatainak értékelését követően a későbbiekben a résztvevők köre bővülhet. Az S&T további érdeklődő egyetemek jelentkezését is bátorítja.

Czakó Miklós, főszerkesztő