Barion Pixel

Elkezdődött a fémipari képzőközpont kialakítása Békéscsabán

Elkezdődött szerdán a csaknem 2,2 milliárd forintból megvalósuló fémipari képzőközpont kialakítása Békéscsabán, ahol a tervek szerint szeptemberben már indul az oktatás.

A képzőközpontnak helyet adó Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója, Kiss Mihály az MTI-nek elmondta, a rendelkezésre álló összeget – amelyet hazai forrásból biztosítanak – fele-fele arányban fordítják építészeti munkálatokra és eszközbeszerzésre.

A már meglévő iskolaépületen belül, a leendő központ területén felújítják egyebek mellett az elektromos hálózatot, a fűtési rendszert és az informatikai hálózatot; emellett a legkorszerűbb, öttengelyes CNC-marógépeket szerzik be, amelyek kezelését jelenleg főként külföldön lehet megtanulni.- Hirdetés -

Kiss Mihály hozzátette, a munkaterületet szerdán adják át a közbeszerzési eljáráson győztes kivitelezőnek, a Tömb 2002 Kft.-nek, amelynek legkésőbb szeptemberig kell elvégeznie a munkálatokat.

A képzőközpontban egyszerre körülbelül 150-200 tanuló képzését tudják folytatni, a Trefort iskola mellett a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium gépészhallgatói is itt készülnek majd fel; emellett kiemelten építenek a Békés megyei cégekre, amelyek 2-3 hónapos kurzusok során saját munkavállalóik számára indíthatnak tanfolyamokat. Az igazgató elárulta, a központ létrehozásának szükségességét kifejezetten a Gyulára települő Airbus-beruházás vetette fel, a cég számára itt képzik majd a szakembereket.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) a rendezvényen elmondta, a beruházással Békéscsaba és Békés megye felzárkózása a fejlettebb nyugat-magyarországi régiókhoz felgyorsulhat az úgynevezett Ipar 4.0 forradalomban.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere az MTI-nek elmondta, a városban befejeződött az ugyancsak körülbelül kétmilliárd forintos Nyomdaipari Képző Központ kialakítása is, ott már elkezdődött az oktatás.

A fémipari képzőközpontban – a korábban kiadott tájékoztatás szerint –  a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat. A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyt is kialakítanak.

A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

MTI

- Hirdetés -

NEW technology