Barion Pixel

Erősítik az európai AI projektek ellátását

A mesterségesintelligencia-technológiák ellátási láncának biztosítása érdekében írt alá stratégiai megállapodást a chip-tervezéssel foglalkozó brit Graphcore és az AI-kerettechnológiákat gyártó, német székhelyű Aleph Alpha. Az eeNews úgy tudja, hogy uniós bátorításra kötöttek szerződést, mivel az államközösség szeretné megszüntetni az amerikai Nvidiától való függőséget.

A Graphcore a meglévő rendszereivel és újgenerációs számítógépével, az ún. Good Computer-rel fog dolgozni az Aleph Alpha fejlett multimodális modelljeinek kutatásán és telepítésén. Ehhez mindkét vállalat mérnökei részt vesznek egy felkészítő tréningen, hogy hatékonyan tudjanak hozzákezdeni az új multimodális nyelvi és gépi vizuális modellek kidolgozásához.

Az Aleph „Luminous” névre hallgató AI modellje több mint 200 milliárd paraméterrel támogatja azokat a nyelvi és vizuális megoldások széles skáláján dolgozó mérnököket, akik például képfelismerésre, tudásanyag-kezelésre, dokumentumfeldolgozásra, szöveggenerálásra vagy multimodális megközelítésre alkalmas, párbeszédes AI-alkalmazásokat szeretnének létrehozni.

A Graphcore szerint az, hogy Németországban elérhető egy olyan világelső mesterségesintelligencia-modell, ami az ő hardver- és szoftverrendszereiken fog futni, kézzelfogható példája annak, hogy milyen egy sikeres európai AI-ökoszisztéma. A két vállalat egyébként több mint 700 millió eurós beruházást hajt végre az együttműködés jegyében.

 „A multimodális AI-modellek fejlesztése gyorsan vezető szereplővé varázsolta az Aleph Alphát, egy olyan terepen, amit eddig a hiperskálázók és a nagyobb laboratóriumok uraltak. Örömünkre szolgál, hogy ilyen tehetséges csapattal dolgozhatunk együtt technológiánk optimalizálásán” – méltatta partnercégüket Nigel Toon, a Graphcore társalapító-vezérigazgatója. Az angol vállalat egyébként maga is rendelkezik AI-kerettechnológiával, amit Poplarnak nevezett el. Ezen a projekten két francia vállalattal, a szuperszámítógép-gyártó Atos-szal és a chip-tervező SiPearl-lel dolgozik együtt.

Gábor János, NEW technology

NEW technology