Barion Pixel

- Hirdetés -

Európai kutatók 3D nyomtatott optikát tartalmazó kézi szemszkenner fejlesztését tervezik

A Bécsi Orvostudományi Egyetem ötéves európai projektbe kezd, amelynek keretében egy részben 3D-s nyomtatású elemekből álló, szemészeti képalkotó eszköz fejlesztésén dolgoznak majd a kutatók.

A kézi eszköz létrehozásán dolgozó mérnökök és tudósok célja a fotonikus chip-technológia minimalizálása, mert ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek. A projektben résztvevők remélik, hogy a kutatás végére sikerül annyira lecsökkenteni az Optical Coherence Tomography (OCT) eszköz méretét, hogy az teljesen mobillá válik, és akár egy kabátzsebben is elfér.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az OCT egy jól bevált módszer számos gyakori szembetegség diagnosztizálására, amelyek kezelés nélkül vaksághoz vezethetnek. Ide tartozik a diabéteszes retinopathia, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció (bár ezt nem lehet teljesen megállítani). Az OCT-eszköz méretének és gyártási költségeinek csökkentésével egyenes arányban növekedhet a hozzáférhetőség.

A technológiai fejlesztés minőségi javulást hoz a szemészet terén, miközben enyhíti az egészségügyi rendszerek bizonyos terheit is.

A projekt résztvevői azt remélik, hogy miként az integrált elektronika lehetővé tette a mobil elektronikai eszközök sokaságának napi szintű használatát, az integrált fotonikának is hasonló, sokoldalú hatása lesz: ebből az egyik az orvosi képalkotás megújulása. Ez az első lépés rövidtávon hat a szemészeti ellátásra, ám a kutatók elvárása az, hogy a technológia a későbbiekben tovább fejlődjön, és más területeket is forradalmasítson.

A mobil eszköz megalkotásához még sok miniatürizálás szükséges, optikai, mechanikai és elektronikai szempontból is. Miután kifejlesztették a kész verziót, a Bécsi Orvostudományi Egyetem orvosai majd klinikailag megvizsgálják a benne rejlő lehetőségeket és az alkalmazhatóságát.

Tavaly a Nanoscribe kiadta legfrissebb mikroszálas gépét, a Quantum X-et, amely két fotonos litográfiai technológiát tartalmaz. Ugyanebben az időben a Nanoscribe csatlakozott a MiLiQuant fotonika- és kvantumkutatási programhoz is. A hároméves projekt jelenleg diódás lézeralapú fényforrások fejlesztését végzi a kvantumtechnika számára.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!