Barion Pixel

Ez az Amazon-robot tényleg elveheti a munkát az embertől

A webáruház újonnan leleplezett eszköze minden jel szerint képes elvégezni a legtöbb raktári feladatot. Ez a Sparrow, a cég legújabb és legfejlettebb robotja, ami rég nem látott aggodalmat keltett a munkásokban. Meg is van rá minden okuk.

Az Amazonnál jó ideje nyílt titok, hogy fokozatosan szeretnék automatizálni a lehető legtöbb logisztikai feladatot. A Business Insider ezzel kapcsolatban jelezte: a robot megjelenésének hatalmas jelentősége van, de közben elég vészjósló is a kékgalléros munkások számára. A cégóriás több mint 750 ezer raktári dolgozót foglalkoztat Amerikában, és ha azt mondjuk, hogy a Sparrow képes észlelni, kiválasztani, illetve kezelni a készleten lévő termékeket, akkor a többségük valóban feleslegesnek tűnik.

A vállalat szóvivője a Sparrow minapi premierjén közölte: a mesterséges intelligenciával, gépi látással és vákuumos megfogóval rendelkező robot az Amazonnál ma értékesített csomagolatlan termékek 65 százalékával már elboldogul.

A Sparrow jelenleg csak egy texasi raktárban működik, tesztüzemben, de azt tervezik, hogy a következő évtől széles körben bevezetik. A szóvivő egyelőre visszafogottan úgy fogalmazott, hogy a robotot a „készletek konszolidálására” használják, „de a technológia lehetséges alkalmazásai sokkal széleskörűbbek”. A teljesen nyilvánvalót azzal igyekezett elkendőzni, hogy a gép miatt munkahelyek nem, csak bizonyos pozíciók szűnnek meg. Azok a munkások, akik jelenleg kétkezi árumozgatásokat végeznek, „más feladatokra lesznek átirányítva” – írta közleményben.

- Hirdetés -

A munkások már sejtik, mi vár rájuk: az Insidernek egyikük név nélkül kijelentette, hogy a robot biztosan el fogja venni a munkáját. Ő és sokan mások akkor jutottak erre a következtetésre, amikor az Amazon megosztotta velük a Sparrow részletes leírását; abból egyértelműen kitűnik, hogy többségükre nem lesz szükség a jövőben. Az aggodalmaikat közösségi oldalakon is megosztották egymással – a cég erre reagálva emlékeztetett a készüléket bejelentő blogbejegyzésében, hogy a vállalat eddig bevezetett robotjai 700 korábban nem létező munkakört teremtettek. Az is tény, hogy az Amazon Mechatronic and Robotics Apprenticeship néven továbbképzési programot indított, hogy felzárkóztassa dolgozói tudását az új technológiákhoz. Ezek a frissen szerzett készségek egyben emelkedő béreket is jelentenek – fűzték hozzá.

A vállalat hangsúlyozta: a létesítményeikben 2012 óta folyamatosan fejlesztik a robotizálást, és azóta nemhogy csökkent, hanem emelkedett is a foglalkoztatottak létszáma – világszerte legalább egymillió fővel.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology