Barion Pixel

Ez az új robot 98 százalékos pontossággal ismeri fel a tárgyakat

A kínai Tsinghua Egyetem kutatói speciális tapintásérzékelőket használnak egy új válogató robot rendszerében, ami így képes azonosítani a megfogott tárgyak – jelen esetben különböző hulladékok – felületének durvaságát és például hőmérsékletét. Létrehoztak hozzá egy olyan osztályozót is, amelyben hosszú- és rövidtávú memóriával rendelkező neurális hálózatok is működnek. Ezek rétegenként dolgoznak, fokozatosan azonosítva az objektumokat azok jellemző tulajdonságai alapján.

A kísérletek során kiderült, hogy a megfogási rendszer a tapintásérzékelők és a jellegzetes kaszkád osztályozó segítségével jelentősen kibővíti az érzékelési képességeket: a különböző tárgyak azonosításában 98,85 százalékos pontosságot ért el – áll a kutatásról közölt tanulmányban. Ez nagyon fontos eredmény, mert a jelenlegi robotok érzékei, amikor ismeretlen vagy közel azonos méretű tárgyakkal találkoznak, zavarba jöhetnek. A látásuk ezenfelül további korlátozást szenvedhet a háttérzaj vagy a különböző méretű és alakú tárgyak miatt. A kutatók éppen ezért keresnek olyan technológiákat, amelyek megbízhatóbbá és pontosabbá tehetik az objektumok azonosítását.

A csapat humanoid robotkezeket igyekezett ahhoz hasonló tulajdonságokkal felruházni, amilyenekkel az emberi tenyér rendelkezik. Ehhez tapintásérzékelőket használtak, utánozva az emberi bőr receptorait. A szenzorok dinamikus jeleket rögzítenek az objektumokkal való érintkezés során, így segítve a mechanikus és hőtulajdonságok egyidejű érzékelését. Az objektumok általános azonosításához az algoritmus egy olyan többrétegű, hosszú- vagy rövidtávú memóriával rendelkező neurális hálózatot használ, amit az emberi logika törvényei inspiráltak. A csapat úgy véli, az egyesített megközelítés képes áthidalni a fogásfelismerés bonyolultságát is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fejlett objektumfelismerés elérése érdekében a kutatók intelligens robot tapintási rendszert fejlesztettek, kifejezetten hulladék szétválogatására. A tesztekhez különféle tipikus szeméttárgyakat gyűjtöttek össze: üres kartondobozokat, ételmaradékot, műanyag zacskókat, üvegpalackokat, szalvétákat, szivacsokat, narancshéjakat és lejárt gyógyszereket is. A gép képes volt a szemetet veszélyes hulladék, ételmaradvány, újrahasznosítható anyag és egyéb hulladék kategóriák szerint szétválogatni.

A kutatók szerint ez a hatékony válogatási képesség számos alkalmazást kínál az okostechnológiák terén, és jelentősen csökkentheti a humánerőforrás-igényt. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a jövőbeni tanulmányok fő célja az autonóm végrehajtás és a robotikai megtestesült intelligencia további javítása lesz.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology