Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Felépülőben a chippiac, de Európában és Japánban csalódást kelt

Egyre inkább úgy fest, hogy a chippiac globálisan ismét emelkedő pályára áll, de ez nem feltétlenül igaz az öreg kontinensre és a felkelő nap országára. Éves viszonylatban Kínának sincs mit kitenni az ablakba, de tavasszal és a nyáron azért emelkedést produkált. Így áll jelenleg a világ chippiaca, a World Semiconductor Trade Statistics szervezet legfrissebb adatai szerint.

Az európai és a japán növekedés csalódást keltő, de ezt az amerikai kontinensen tapasztalt drámai javulás valamelyest ellensúlyozta. A kínai és az ázsiai-csendes-óceáni térség szinte pontosan megfelelt a prognózisoknak, és mivel összességében a piac több mint 50 százalékát képviselik, a chipeladások növekedését a megfelelő pályán tartották.

A globális chippiac háromhavi átlaga júliusban 43,22 milliárd dollár volt, ami 11,8 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi állapothoz képest. A következő hónapokban várhatóan egy számjegyűre csökken a visszaesés, és a piac még 2023 vége előtt visszaáll növekedő pályára – állapította meg a Semiconductor Industry Association.

- Hirdetés -

Bár Európa az egyetlen régió, amely az évről évre megállapított forgalom alapján növekedést mutat a chippiacon, az összességében 5,9 százalékos emelkedés egy csökkenő trend a júniusi 7,6 százalékos növekedéshez képest. A kínai chippiac 18,7 százalékos, éves viszonylatban megállapított esése súlyosnak tűnik, de jóval kisebb, mint a májusban mért 29,5 százalékos vagy a júniusi 24,4 százalékos zuhanás. Az ázsiai-csendes-óceáni térség eladásai közben – Kína és Japán nélkül – 16,2 százalékkal estek egy év alatt. Az amerikai régió szintén esésben van, mégis, a júliusi 7,1 százalékos visszaesés hatalmas kilövésnek számít a júniusi 17,9 százalékos mínuszhoz képest.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology