Barion Pixel

Felkavarták az önjáró gépjárművek állóvizét…

Új együttműködés született az autonóm közlekedés területén

Az önjáró járművek és az azokkal kapcsolatos fejlesztések folyamatosan lázban tartják az érdeklődőket. Számos orgánum számolt be két autóipari vállalat együttműködéséről – többek közt a Techcrunch, az Engadget és a Forbes. Az autonóm mobilitás folyamatos fejlődése főképp annak köszönhető, hogy a gyártók közötti kooperáció és a technológiák megosztása erős hátszelet biztosít.

A Waymo és a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) megállapodást kötött az autonóm tehergépjárművek és más, áruszállításra tervezett könnyű haszongépjárművek fejlesztésére és tesztelésére. A kooperáció egy, már aktív együttműködés kibővítése, amelyet négy évvel ezelőtt indítottak mikrobuszok fejlesztésére.

A Waymo Via elnevezésű önjáró tehergépjárművet a cég fuvarozási és helyi kézbesítési szolgáltatásra fogja használni. Emellett az FCA további felhasználási módok bevezetését is tervezi.

Az FCA és a Waymo közötti megállapodás a jövőben létrehozandó leányvállalatokra is ki fog terjedni. Ez pedig azért kifejezetten fontos, mert az FCA és a francia PSA autógyártó fúziót teremt, így létrejön a Stellantis elnevezésű vállalat (a két autógyártó 50-50%-os részesedésével). Ezért a megállapodás részét képezheti, hogy a friss márka immár a Waymo által tető alá hozott kooperáció részesévé váljon.

- Hirdetés -

A Waymo Via különböző áruk kiszállításával bővíti szolgáltatásait, az első erre alkalmas jármű a Ram ProMaster kisteherautó lesz. A vállalat a taxikísérletei mellett a technológiáját más járművekben is alkalmazza, például a Jaguar I-Pace esetében. Az év elején a Waymo bemutatta az autonóm sofőrtechnikájának ötödik generációját, amely 360 fokos lidart alkalmaz, és fele annyiba kerül, mint a korábbi verzió.

A Waymo korábban bejelentette, hogy együttműködik a Volvo Cars-szal annak érdekében, hogy fejlessze elektromos járműveit. Az autóipari partnerségek kiemelten fontosak a Waymo jövője szempontjából, ugyanis a konkurens gyártókkal így kiélezettebbé válhat a verseny.

Hegyi Heni, NEW technology

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!