Barion Pixel

Fenntarthatóság és klímavédelem az anyagmozgatásban

Az éghajlatváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. Az „50 Sustainability & Climate Leaders“ elnevezésű kezdeményezés azon vezető vállalatokat tömöríti, akik stratégiájuk kialakítása során a klímavédelmet és fenntarthatóságot kiemelten kezelik és működésüket ezen elvek mentén szervezik. A kezdeményezéshez csatlakozó, különböző iparágakban működő 50 nemzetközi vállalat, – többek között a Jungheinrich is – azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és így járul hozzá az ENSZ által megjelölt 17 fenntartható fejlődési cél megvalósításához.

„Mi a Jungheinrichnél a fenntarthatóságot gazdasági, ökológiai és társadalmi kötelezettségünknek tekintjük. Ezt tükrözi csatlakozásunk a kezdeményezéshez. Energiatakarékos targoncáinkkal és intelligens automatizálási megoldásainkkal csökkentjük az intralogisztikában a CO2-kibocsátást. Ily módon fenntartható értékeket hozunk létre és hozzájárulunk a klímaváltozás elleni versenyben a közös győzelemhez” – nyilatkozta Dr. Lars Brzoska, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke.

A közelmúltban bemutatott Stratégia 2025+ részeként a fenntarthatóságot a vállalat alapvető értékeként határozták meg és ambíciózus célokat tűztek ki.

- Hirdetés -


 

- Hirdetés -

CO2-semlegesség

A vállalatnál és a teljes szállítói lánc mentén bevezetett rendszerszintű fenntarthatóság-menedzsment által a konszern egyértelmű felelősségi köröket határoz meg és átláthatóságot teremt a fenntarthatóság érdekében. Dr. Brzoska arról is beszélt, hogy „a Jungheinrich számára családi vállalkozásként felelősséget vállalni annyit tesz, mint a szociális és az ökológiai szempontokat összhangba hozni a profitábilis növekedéssel. Ez a hozzáállás vezérel bennünket abban, hogy meghatározó szerepet játsszunk ágazatunk – tágabban is értelmezett – jövőjének alakításában.” A gépgyártó szektorban a Jungheinrich már jelenleg is a leginkább fenntartható vállalatok két százalékába tartozik.

Az energiahatékonyság a raktárban egy olyan terület, ahol a Jungheinrich már ma is első helyen áll, az innovatív energiarendszerek fejlesztésében pedig vezető pozíciót tölt be. Ma már a Jungheinrich által gyártott targoncák mintegy 98 százaléka elektromos meghajtású. Ezzel a Jungheinrich ágazatának éllovasává vált. 1953-as megalapítása óta a vállalat az elektromos meghajtás mellett teszi le a voksot. Világszerte több mint 1.000.000 Jungheinrich elektromos targonca működik. Nincs még egy olyan vállalat, mely ennyire következetesen épít az intralogisztikában a lítiumion akkumulátorra.  Erre érdemes figyelni: a Jungheinrich saját gyártású akkumulátoraiban olyan vegyi anyagokra támaszkodik a cellák összetételénél, amelyek között nyersanyagként nincs szükség a sokat bírált kobaltra. Egy lítiumionos targonca a dízelmotorral működőhöz képest akár 52 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ebbe nem is számoltuk bele a hosszú élettartamú akkumulátorok újrafelhasználását további életciklusokra.

Újrahasznosítás

A targoncák ipari újra hasznosításának köszönhetően a Jungheinrich jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez. A használt gépek felújítása és két, néha három életciklus elérése nagyban csökkenti az alapanyag- és energia-felhasználást. Összehasonlítva az új gyártással, ezzel a CO2-kibocsátás mintegy 80 százaléka megtakarítható. Emellett a használt gépek szó szerint újnak mondhatók. A Jungheinrich használt targoncái így egyesítenek gazdasági, műszaki és ökológiai előnyöket. A kiváló minőségű felújításnak köszönhetően a Jungheinrich használt targoncái rendkívül megbízhatóak, minimális a leállás veszélye.

Jungheinrich

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!