Barion Pixel

Forradalmasíthatja az anyagtudományt az AI és a robotika ötvözése

Egyesül a mesterséges intelligencia és a robotika, a polimerelektronikai kutatás forradalmasítása érdekében: az amerikai Energiaügyi Minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának kutatócsoportja kifejlesztett egy új tudományos eszközt, a Polybotot, ami felgyorsítja a többféleképpen alkalmazható anyagok felfedezésének folyamatát. Ez a megoldás új utakat nyit egy csomó ágazatban, a viselhető orvosbiológiai eszközök előállításától a jobb akkumulátorok gyártásáig – írja az Interesting Engineering.

A Polybot automatizálja az elektronikai polimerek kutatásának egyes aspektusait, és felszabadítja a tudósok idejét, hogy olyan feladatokkal foglalkozzanak, amelyeket csak emberek tudnak elvégezni. A tudományos eszköz egyike az Argonne-ban és más kutatóintézetekben induló számos autonóm kutatási laboratóriumnak, amelynek fő célja, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika erejét kihasználva egyszerűsítsék a kísérleti folyamatokat, erőforrásokat takarítsanak meg, így végeredményben felgyorsítsák a felfedezések ütemét.

A Polybot lehetséges alkalmazásai messze túlmutatnak az orvosbiológiai eszközökön: kutathatók vele az agyszerű tulajdonságokkal rendelkező számítástechnikai eszközök anyagai, az éghajlatváltozás megfigyelésére szolgáló innovatív érzékelők, sőt, az új szilárd elektrolitok is, amelyek kiküszöbölnék a lítium-ion akkumulátorok jelenlegi, folyékony elektrolit megoldását, hogy kisebb eséllyel gyulladjanak ki, és nagyobb teljesítményre legyenek képesek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egy tipikus Polybot-kísérlet a mesterséges intelligencia és a robotok különböző feladatokra történő alkalmazásával kezdődik. Az automatizált rendszer kiválaszt egy ígéretes összeállítást egy polimeroldathoz, elkészíti azt, és nagyon vékony filmként kinyomtatja – a kiválasztott sebességgel és hőmérsékleten. Ezt követően a rendszer optimális ideig keményíti a filmet, majd minőségellenőrzés gyanánt megméri a legfontosabb jellemzőket, például a vastagságot és az egyenletességet. Ezután a rendszer több réteget összeilleszt, és elektródákat ad az eszközhöz.

A Polybot méri egy eszköz elektromos teljesítményét: automatikusan rögzíti az összes releváns adatot, majd gépi tanulással elemzi és továbbítja a mesterséges intelligencia komponensnek. Képes továbbá arra, hogy reagáljon a felhasználók visszajelzéseire vagy a tudományos szakirodalomból származó adatokra, és „mindez minimális emberi beavatkozással történik” – sorolta a technológia előnyeit Jie Xu, az Argonne National Laboratory kutatásban résztvevő vegyészasszisztense.

- Hirdetés -

Összefoglalva: a Polybot az anyagtudomány, különösen a polimerelektronika kutatása terén jelenthet komoly változásokat, hiszen ezzel az eszközzel a felfedezési folyamat évekről hónapokra gyorsítható, az összetett projektek költségei pedig milliókról pár ezer dollárra csökkenthetők – állítja Xu.

Hallgasd meg a mesterséges intelligenciával foglalkozó legutóbbi epizódot a NEWtechtalk csatornáján: a vendégünk Sándor Barnabás, az Óbudai Egyetem kiberbiztonság-kutatója és doktorandusz hallgatója volt. Hogyan változik az ipari kiberbiztonság az elmúlt időben felgyorsult mesterségesintelligencia-versenyben? Milyen új fenyegetések jelennek meg az online térben, amikre feltétlenül oda kell figyelni? Hogyan viszonyulunk az adatbiztonsághoz – akár magánemberként, akár ipari rendszerek üzemeltetőiként, és hogyan kellene? Bővebben a NEWtechtalkban.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology