Barion Pixel

Futurisztikus motort tervezett a Suzuki

A motorkerékpárok világában is komoly tekintélynek örvendő Suzuki legújabb koncepciója a MOQBA (Modular Quad Based Architecture), ami óriási lépés a jövő városi mobilitása felé vezető úton. Igazi úttörő, egyetlen korábbi motorhoz sem hasonlító jármű, ami akadályoktól függetlenül mobilis, és mindenki számára hozzáférhető.

A Japan Mobility Show-n bemutatott MOQBA a Suzuki innovatív közlekedési megoldások iránti elkötelezettségének újabb bizonyítéka. Egyedülálló eszköz, ami önmagában egyesíti a kerekek és a lábak nyújtotta előnyöket. Az alváz négy kis elektromos keréken nyugszik, amelyek mindegyike egy-egy három szabadságfokkal rendelkező robotlábra illeszkedik. Ez a robotváz aztán egy dupla, bumerángszerű szerkezethez, a MOQBA alapjához rögzül.

A quad és a mobil robotok sajátos keverékének tűnő jármű legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az, hogy lenyűgöző stabilitás mellett képes megküzdeni az elé kerülő akadályokkal, illetve egyenetlen terepek széles skálájával. A MOQBA kialakítása különösen értékes az olyan, kihívásokkal teli városi környezetekben, amelyek tele vannak járdaszegélyekkel, kátyúkkal és lépcsőkkel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A MOQBA-ról szóló hivatalos tájékoztató szerint a cél a városi helyszínek megközelíthetőségének javítása, főleg olyan területeken, ahol a hagyományos közlekedési módok elmaradottak, esetleg nem is léteznek, illetve nincs kialakult tömegközeledés vagy infrastruktúra.

Egyébként nem feltétlenül egyszemélyes jármű, a felhasználási lehetőségei pedig messze túlmutatnak a quadozáson. Moduláris felépítése lehetővé teszi a további eszközök, például utánfutó csatlakoztatását, de átalakítható álló motorrá, kerekesszékké, hordággyá, robotkarhordozó platformmá vagy guruló áruszállító kosárrá is. Ez az alkalmazkodóképesség a MOQBA-t igazi többcélú megoldásként pozicionálja, különböző városi forgatókönyvekhez. Ezenkívül hordozza egy értékes közlekedési eszköz sokféle lehetőségét, ami számtalan területen kihasználható, a hétköznapi személyszállítástól a katasztrófaelhárító csapatok kihívásokkal teli terepen történő mozgatásáig.

- Hirdetés -

Bár a MOQBA koncepció jelenleg korai stádiumban van, a városi mobilitás jövőjét illetően nagyon is meggyőző elképzelést mutat. Az, hogy a koncepcióból eljut-e a gyártásig, egyelőre bizonytalan, de maga a koncepció lelkesítő, hiszen olyan közlekedési megoldások lehetőségeit mutatja, amelyek fokozzák a hozzáférhetőséget és az inkluzivitást.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology