Barion Pixel

Gamma-sugárzást mérő anyagot fejleszt a magyar professzor

A napelem-alapanyagként ismert perovszkitról kiderült, hogy mesterségesen szaporítható, és mérni lehet vele a sugárzás mértékét.

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetemen (EPFL) dolgozó Forró László professzor és csapata kifejlesztett egy Rubik-kockánál alig nagyobb perovszkit-kristálytömböt, amely szobahőmérsékleten képes kimutatni a gamma-sugárzást, adta hírül az Advanced Science cikkére hivatkozva az eeNews Europe. Az oxidásvány a természetben is jelen van (1839-ben fedezték fel, az Urál hegységben), de a zömmel svájci és horvát kutatókból álló munkacsoport egy új eljárással mesterségesen szaporítani, vagy ha tetszik, növeszteni is tudja.

A perovszkit nem új alapanyag az iparban, és viszonylag széles körben használják, például olcsó és rugalmas napelemek vagy éppen LED-ek gyártásához, de az mindenképpen újdonság, hogy sugárdózis mérésére is alkalmas lehet.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Forró László bevezetője szerint ezzel a fotovoltaikus perovszkit-kristállyal – ekkora méretben és tömegben – megváltoztatták a játékszabályokat, hiszen a tömb tetszőlegesen szeletelhető, használható optoelektronikai alkalmazásokhoz, és most már gamma-sugárzás detektálására is. E képessége rendkívül hasznos lehet, hiszen a gamma-sugárzás lényegében bármilyen anyagon áthatol, kezdetben nyomtalanul. Tulajdonságai miatt alkalmazzák honvédelmi, ipari, csillagászati, gyógyászati területeken, sőt, atomerőművekben és környezetfigyelő kutatások során is.

A gamma-sugarakat a nagy tisztaságú anyag ellenállásváltozásával kimutató tömböt egy teljesen új eljárással, ún. kristály-kristály szaporítással alkották a svájci EPFL és a Spliti Egyetem kutatói. A módszer egy összesen 3,8 kg tömegű kristály létrehozását tette lehetővé.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology