A hamburgi WindEnergy szakkiállításon mutatta be a Rittal, hogy a turbinagyártók és erőmű operátorok hogyan tudják növelni a hatékonyságukat a tervezésben és az erőműépítésben. Az újdonságok között a VX25 szekrény, a Rittal energiatárolási megoldásai, valamint az Eplan együttműködése kapott kiemelt figyelmet.

Ahhoz, hogy a szélerőművek gyártói sikert tudjanak elérni a sok versenytárssal működő piacaikon, rengeteget kell befektetniük költség- és energiahatékony technológiákba. Mind az erőműtervezés, mind a szekrényrendszerek területén olyan megoldásokra van szükségük, amikkel jelentős versenyelőnyt tudnak elérni a pénz- és időmegtakarítás és az energiahatékonyság területén. A Rittal és az Eplan közös megoldását, amit a szélerőművi szektornak szántak, a hamburgi WindEnergy kiállításon mutatták be a szakembereknek.

A szektorba a Rittal új szekrénye, a VX25 hoz új lendületet és új képességeket. A VX25 az első sorolható szekrénycsalád, amit kifejezetten a berendezésgyártás termelékenységének kifejezett szándékával fejlesztettek, az Ipar 4.0 alapelvei szerint. A VX25 az adatok lehető legmagasabb minőségét és konzisztenciáját kínálja, csökkenti a komplexitást és időt takarít meg, miközben sokkal biztonságosabban szerelhető. Több mint 25 bejegyzett védjegyoltalom bizonyítja a szekrényben testet öltött innovációs teljesítményt.

Tökéletes adatminőség és villámgyors projekttervezés

A VX25 szekrényre vonatkozó minden 3D adat a legmagasabb minőségű és a munkafolyamatok bármely fázisában hozzáférhetők. A szekrény virtuális ikertestvére segít a berendezésgyártóknak és a mérnököknek a teljes folyamat során. Például a mindenkor rendelkezésre álló teljes és pontos adatok birtokában a villamos és mechanikus tervezés, a beszerzés, a költségtervezés, a gyártás és a berendezésgyártás többi területe is pontosan nyomonkövethető. Ezzel a VX25 felhasználói a munkafolyamataikat teljes mértékben digitalizálni tudják, amivel el tudják érni az Ipar 4.0 követelményeit.

VX25: tökéletes adatminőség biztosítja a virtuális és a fizikai munkafolyamatok gördülékenységét, ezáltal jelentősen növelve a berendezésgyártás termelékenységét.

A részletes, precíz és validált 3D CAD adatok könnyen és gyorsan letölthetők a Rittal honlapjáról vagy az EPLAN Data Portal-ról. A rugalmas adatátvitelt megkönnyíti, hogy a CAD adatok a kereskedelemben szokásos szoftverekhez mintegy 70-féle formátumban érhetők el. Ezzel hatékony projektmenedzsment valósítható meg és ezt a hatékonyságot csak még tovább lehet fokozni a CAE/CAD tervezés során például az EPLAN Pro Panel eszközzel – amivel a komplett belső szekrénykiosztást meg lehet tervezni, az adatok pedig összhangban lesznek az eCl@ass és ETIM előírásokkal.

Mi több, a Rittal a korábbi TS8 szekrénycsaládjáról az új VX25 rendszerre való váltást is rendkívül megkönnyíti. Az átváltási segéd egy komplett anyaglistát képes egy kattintásra átváltani (elérhető a Rittal honlapján), az adatok szabadon és korlátozás nélkül hozzáférhetőek, és mindezek mellett egy ingyenes, intelligens termékkiválasztó és konfigurátor is használható. További konfigurátorok és kiválasztók állnak rendelkezésre a kis- és kompakt szekrényekhez, tartókarokhoz és tartozékok kiválasztásához.

Robosztus tengeri és szárazföldi megoldások

A Rittal standardizált, rendkívül ellenálló kis- és kompakt szekrényeket kínál az érzékeny vezérlési komponensek számára a turbinaházban. Ezek a szekrények a szokásosnál vastagabb alapanyagból készülnek és merevített elemekből, zárakból, illetve megerősített szerelőlapból és csúszásgátló bevonatból állnak.

A Rittal a kiállításon moduláris megoldásokat mutatott be, természetesen az új VX25 szekrényrendszerre építve. Ezeket a rendszereket elsősorban frekvenciaváltókhoz, vezérlő- és biztonsági komponensekhez javasolják akár a gondolában, akár a toronyban történő használatra. A rendszer rendkívül magas követelményeket is teljesít az ellenállóképességet, a vibrációt és a korrózióállóságot tekintve. A VX25 szekrény elérhető a normál IP 55, valamint az IK10 és Nema 12 védettséggel is, akár UL tanúsítvánnyal, vagyis tökéletesen megfelelő az erőművi villamos alkalmazásokhoz. A Rittal ráadásul a Ri4Power moduláris áramelosztási rendszerével egy olyan biztonságos kisfeszültségű áramelosztási megoldás kiépítésének lehetőségét is tudja biztosítani, ami tökéletesen megfelel az MSZ EN 61439 szabványnak.

Ügyféltesztek bizonyítják a magas stabilitást

Mire a VX25 szekrényt 2018 tavaszán hivatalosan bemutatták, egy ügyfél addigra már komoly tapasztalatokat szerzett a termékkel, illetve annak prototípusával. A Woodward Kempen GmbH ügyfélspecifikus frekvenciaváltókat fejleszt szélerőművekhez. Az új VX25 szekrénnyel most olyan új frekvenciaváltó-kombinációkat sikerült kifejleszteniük, amik összteljesítménye 4,5 MW, ezeket három összesorolt VX25 szekrényben helyezték el és kb. 2000 kg-ot nyomnak együtt.

Energiatárolás Rittal termékekből az egyszerű szekrénytől kezdve a teljes konténermegoldásokig.

„Nagyon fontos volt a mi feladatunk számára, hogy az új vázprofil még stabilabb és ellenállóbb legyen.” – mondta Holger Gehl, a Woodward GmbH szélerőművi projektvezetője. A szélerőművi alkalmazásoknál ugyanis a szekrényekkel szemben támasztott követelmények igen magasak, hiszen nagyon gyakran lépnek fel vibrációk. Ahogy Eric Hartmann, a Woodward vezető rendszermérnöke hozzátette: „Teszteltük a szekrény vibrációval szembeni ellenálását, végeselem analízist és laboratóriumi rezgésteszteket is végeztünk.” Az eredmények teljesen meggyőzték a mérnököt, aki végül elmondta: „Az új szekrény sokkal stabilabb, mint az előző család, tökéletesen alkalmas a szélturbinákban történő használatra.”

Okos karbantartás, energiatárolás és edge számítóközpont

A szélerőművek üzemeltetésében elvárt hatékonyság-növelés szintén lehetséges innovatív digitális termékfunkciók használatával. Például az új Blue e+ klímaberendezések új kommunikációs interfésszel vannak felszerelve, amivel kompatibilissé váltak az Ipar 4.0 és az Internet of Things (IoT) követelményeivel. A jövőben így például lehetséges lesz az eszközinformációkat és paramétereket magasabb szintű rendszerek felé továbbítani. Ez alacsonyabb működési költségeket eredményez, amik például az eszközmenedzsment, az állapotfelügyelet vagy az okos és prediktív karbantartás oldalán jelentkeznek. Az új hűtőberendezések egy további nagy előnye, hogy átlagosan 75%-kal kevesebb energiát használnak, mint hagyományos társaik.

A Rittal komponenseivel energiatárolásra szolgáló infrastruktúra is problémamentesen építhető. A standardizált termékek teljesen és kölcsönösen kompatibilisek, tanúsítottak és világszerte szállíthatók. A paletta az egyetlen szekrénytől kezdve a teljes, konténerbe telepített megoldásig terjed. Így a konténerrel egy kulcsrakész, szekrényekkel, hűtéssel és áramelosztással kiépített komplett megoldás érhető el integrátorok és berendezésgyártók számára.

Végül pedig, de nem utolsósorban a Rittal Edge Data Center is elérhető, amivel a különféle telephelyeken keletkező óriási mennyiségű adat dolgozható fel magas rendelkezésre állással, a késleltetési idő minimalizálásval. A TS IT rack szekrényre és az LCU DX direkt expanziós hűtésre alapozott megoldás egyrészt fizikai védelmet, másrészt megfelelő klímát biztosít a szervereknek.

Rittal