Barion Pixel

Hő és elektromosság is aktiválja az intelligens anyagot

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói olyan intelligens anyagot fejlesztettek ki, amelyet hő és elektromosság aktivál, ezzel világelsőnek tekinthető abból a szempontból, hogy két különböző ingerre is reagál. A kutatócsoport szerint ez a konstrukció számos lehetséges alkalmazás előtt nyitja meg a lehetőséget, a télen felmelegedő ruházattól a virtuálisvalóság-élmények fokozásán át a saját alakját ütközés után visszanyerő járműlökhárítóig.

A kutatásról szóló, a Nano-Micro Small című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag egy újrahasznosított plasztikból és polimer nanokompozit szálakból készült, programozható szövet, ami ingerek hatására változtatja például a színét és az alakját.

 „Már önmagában viselhető anyagként is szinte végtelen lehetőségeket rejt magában a mesterséges intelligencia, a robotika a virtuálisvalóság-játékok vagy egyéb élmények terén” – nyilatkozta Dr. Milad Kamkar, a Waterloo vegyészmérnöki karának professzora. „Képzeljük el, hogy a melegség érzése vagy más fizikai inger mélyebben átélhető kalandot idéz elő a virtuális világban”.

- Hirdetés -

Az újszerű szövetkialakítás állítólag magas minőségű polimer kompozitok és rozsdamentes acél kombinációját tartalmazza. A kutatók egy hagyományos szövőszékhez hasonló eszközt hoztak létre az intelligens anyag gyártásához, és az így létrejött eljárást rendkívül sokoldalú folyamatként írták le: úgy vélik, lehetővé teszi a tervezés szabadságát és a szövet tulajdonságainak makroszintű szabályozását.

A szövet a korábbi rendszereknél alacsonyabb (5 V) elektromos feszültséggel is aktiválható, ami energiatakarékosabbá és költséghatékonyabbá teszi. Az alacsonyabb feszültség miatt a kisebb, viselhető eszközökbe való integrálás is lehetséges, így alkalmas orvosbiológiai eszközökben és környezetérzékelőkben történő felhasználásra.

„Ezeknek az intelligens anyagoknak az ötlete a biomimikri tudományból származik és született” – mondta Kamkar. „A környezeti ingerekre, például a hőmérsékletre való reagálás képessége révén ez a koncepció a bizonyítéka annak, hogy az új anyagunk képes kölcsönhatásba lépni a környezettel, és anélkül felügyelni az ökoszisztémákat, hogy károsítaná őket.”

A kutatók következő lépése az anyag alakmemória-teljesítményének javítása, hogy a robotikai alkalmazások előtt is kitárják a kapukat. A cél egy olyan gép megépítése lenne, ami hatékonyan képes a feladatok elvégzéséhez szükséges hasznos terhet hordozni és szállítani.

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology