Barion Pixel

- Hirdetés -

Hogyan tehetjük otthonunkat a lehető legfenntarthatóbbá?

 (Fotó forrása: unsplash.com)

Az elszabaduló energiaárak szorításában egyre fontosabbá vált, hogy választ találjunk a kérdésre: „Hogyan tehetjük otthonunkat a lehető legfenntarthatóbbá?”. Az energiaárak mellett lépésváltásra sarkall bennünket a bolygónkon eluralkodó klímaválság is. E két ok mindegyike elég jelentős ahhoz, hogy figyelmet szenteljünk a témának. Kivétel nélkül mindenki tehet azért, hogy otthona fenntarthatóbbá váljon. Még a legfenntarthatóbb lakóhelyek esetében is gyakran adódnak kisebb-nagyobb lehetőségek a korszerűsítésre. Ehhez hasznos lehet, ha kapunk néhány praktikus tanácsot. Ezért ebben a cikkünkben részletesen foglalkozunk a fenntarthatóság témájával.

A fenntartható otthon megteremtésének különböző módjai

- Hirdetés -

Több különböző megoldás létezik, amelyekkel fenntarthatóvá varázsolhatjuk otthonunkat. Természetesen kombinálhatjuk is egymással a különböző lehetőségeket, hiszen minél több környezetbarát döntést hozunk, annál fenntarthatóbbá tesszük lakóhelyünket. Az alábbiakban felsoroljuk a fenntartható otthon megteremtésének legkézenfekvőbb módszereit:

  • Hatékonyabb szigetelés: Otthonunk melegen tartása rengeteg energiába kerül. Ráadásul a lakások és házak többségét gázzal fűtik, ami nem éppen környezetbarát fűtőanyag. Ezért lakóhelyünk hatékonyabb szigetelésével sokat tehetünk a fenntarthatóságért. A szigetelés gondoskodik ugyanis arról, hogy a meleg hosszabb ideig maradjon a négy fal között. A szigetelt lakóhelyeken a hő lassabban távozik a padlón, a falakon és más felületeken keresztül. Számos lakás és ház esetében rengeteg költséget spórolhatunk meg a szigeteléssel, ami a fűtésszámla látványos csökkenése révén szinte azonnal kézzelfogható eredményt hoz. 
  • Hőszivattyú: Lakóhelyünk szigetelése mellett természetesen rendelkezésre állnak további, még fenntarthatóbb alternatívák. Például a házak hőellátása terén. Napjainkban egyre több háztartás áll át a hőszivattyú használatára. A hőszivattyú árammal üzemeltethető, ami már önmagában is fenntarthatóbb és olcsóbb megoldást jelent a gáznál. Fenntarthatóságát tovább fokozhatjuk, ha saját magunk által előállított árammal működtetjük. Ma már számos lehetőség közül választhatunk, ha mi magunk szeretnénk áramot termelni. Valaha már elgondolkodott hőszivattyú beszerzésén? Jó hír, hogy a technológia az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül. 
  • Napelemek: Ha már szóba került saját áramszükségletünk megtermelése – egy napelem rendszerrel hatalmasat lendíthetünk otthonunk fenntarthatóságán. Amint a Nap felkel, a napelemek máris megkezdik az áramtermelést. Hasznos tudni, hogy a napenergiából előállított áram gyakorlatilag ingyen van. A napelemek beszerzésén és telepítésén túl további költségekkel nem kell számolnunk. Befektetésünk így lassan, de biztosan megtérül, és a továbbiakban hasznot termel. Ráadásul az ökológiai lábnyomunk is jelentős mértékben csökken. 
  • Töltőoszlop: Egy töltőoszlop ideális megoldást jelent az elektromosjármű-tulajdonosok számára. Az elektromos járművek akkumulátorról üzemeltethetők. Az akkumulátort rendszeresen fel kell töltenünk, ha nem akarjuk, hogy járművünk egyszer csak lemerüljön és cserben hagyjon bennünket. Az otthoni töltőoszlop gyakorlatilag egy karnyújtásnyira lévő energiaforrás, amellyel az autó bármikor, akár éjszaka is könnyedén feltölthető. Saját töltőoszlop beszerzése esetén a jármű feltöltése minimális fáradságba kerül. Reggelente pedig teljesen feltöltött akkumulátorral, indulásra készen szállhatunk be az autónkba.

- Hirdetés -

A megfelelő termékek kiválasztása

Otthonunk fenntarthatóvá tétele során mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelő termékeket válasszuk. Ajánlatos például megbízható márkák mellett letennünk a voksot. Tájékozódjunk arról, hogy melyek a népszerű napelemek vagy töltőoszlopok. E termékek többségéhez rendelkezésre állnak vásárlói vélemények, amelyek összességében sok mindent elárulnak arról, mit várhatunk az adott terméktől.

Ugyanakkor érdemes egy lépéssel továbbmenni, és egyszerűen megnézni, hogy milyen termékek találhatók olyan megbízható beszállítók, mint az ESTG kínálatában. Így közvetlenül össze tudjuk vetni egymással a különböző termékeket, és gyorsan megtalálhatjuk az egyedi helyzetünknek leginkább megfelelőt.

Végezetül pedig nem szabad szem elől tévesztenünk a napelem rendszer kiegészítőit. Szükségünk lesz például egy inverterre, amely biztosítja a megtermelt áram felhasználhatóságát. E tekintetben ideális választás lehet egy SolarEdge inverter vagy a Huawei egyik invertere. Ezek már egy ideje rendkívül megbízható termékek hírében állnak. Emellett az élettartamuk is meglehetősen hosszú. Vagyis számíthat arra, hogy egy jó darabig nem kell foglalkoznia felújításukkal. Mindez biztosítja, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a technológiából, és ne költsön többet a szükségesnél. Így maximalizálhatja a megtakarítását és minimalizálhatja ökológiai lábnyomát. Mindkét fronton nyer tehát, amire manapság nagy szükség van.

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology