Barion Pixel

Így ellenőrzik a robotok a kritikus infrastruktúrákat

Autonóm légi és földi robotokkal szeretné rendszeres ellenőrzés alatt tartani az EU a kritikus infrastruktúrákat, amelyek állapotfelmérése ma hosszú és drága munkafolyamat, ráadásul azzal jár, hogy az építményeket – legyenek azok alagutak vagy hidak – le kell zárni. A hagyományos módszereknél gyorsabb és olcsóbb, ha önvezető járművekre és a rájuk szerelt szenzorokra bízzuk az ellenőrzés-karbantartást. Jelenleg a legjobb módszert keresik, amit talán a svéd SINTEF-nek sikerül letenni az asztalra – következtet a Technology.org.

A kritikus infrastruktúrák szigorú biztonsági követelményeinek betartása és betartatása egyre költségesebb és időigényesebb folyamat, de a robotok és az azokra épülő digitális rendszerek segítségével hatékonyabb és olcsóbb megoldásokat is lehet találni. Az Európai Unió által finanszírozott „Piloting” projektben eddig tíz drónt és földi robotot fejlesztettek ki. Mostanra a valós körülmények közötti tesztelésük is beindult.

A SINTEF rendszere egy robotjárműre szerelt kamerával végzi a munkát, úgy, hogy az eszköz egy sor markerhez igazodva halad végig a vizsgálati területen (hisz alagútban aligha támaszkodhatna GPS-re – de szerencsére nincs is rá szüksége). Henrik Lundkvist vezető kutató közölte: a norvég vállalat célja az, hogy a hagyományos eljárásokhoz képest 80 százalékkal kevesebb idő alatt, illetve 25 százalékkal olcsóbban hajtsák végre az ellenőrzési feladatokat. A munkára épített rendszerüket nemrég Görögországban tesztelték: az ellenőrző kamerával és LiDAR technológiával felszerelt földi robotjármű egyrészt képeket készített és 3D méréseket végzett egy alagútban, de egy vele együttműködő drón azt is lehetővé tette, hogy a szerkezet fizikailag kevésbé elérhető pontjairól ugyancsak részletes képeket készítsenek. Jelenleg olyan algoritmusokat tesztelnek, amelyek lehetővé teszik a szerkezeti hibák automatikus észlelését, illetve a karbantartási idők előrejelzését.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

 

NEW technology