Barion Pixel

- Hirdetés -

Így hasznosítható újra egy szélturbina

A hatalmas szerkezetek kritikus mennyiségű ritkaföldfémet tartalmaznak, így az elhasználódott darabok egyes elemeit a kivonás után mindenképpen újra kellene hasznosítani. Egy, az Innovate UK programban támogatott angol megoldás végre ezt is lehetővé teszi – osztotta meg az eeNews.

A Re-Rewind elnevezésű, részben az Innovate UK által finanszírozott partnerség célja, hogy létrehozza az Egyesült Királyság első körkörös ellátási láncát a szélturbinákban használt ritkaföldfémmágnesek számára.

- Hirdetés -

„A kiváló minőségű építőacéltól kezdve a rézen át a ritkaföldfémek (pl. prazeodímium, diszprózium) széles skálájáig a modern szélturbinák rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket – ha nem lehet fenntartható forrásból beszerezni – ki kell bányászni, ami fokozott környezeti hatásokhoz és erőforráshiányhoz vezet” – érvel a támogatás mellett a partneri szerződés. „A szélturbina-ágazat különösen nagy mennyiségben használ ritkaföldfémmágnest, ami neodímium, vas és bór ötvözete. Ezek a mágnesek a nagyobb szárazföldi és tengeri szélturbinákban használt PMSG-mágnesek (Permanent Magnet Synchronous Generator) kritikus elemei.”

Ha minden a jelenlegi tempóban megy tovább, akkor 2040-re csak az Egyesült Királyság szélturbinapiacán 240 ezer tonna ritkaföldfémmágnes fog hiányozni. A Re-Rewind projekt partnerei szerint ennek ellenére ezeknek az anyagoknak a kitermelésére és újrahasznosítására nincs egységes stratégia.

- Hirdetés -

„Az Innovate UK támogatásának és a projektben együttműködő kiváló konzorciumnak köszönhetően óriási lehetőségekre bukkantunk. Minden vállalat egyedi szakértelme bevetésre kerül, hogy megbirkózzon a mágnesek kivonásának összetett feladatával a nyugdíjazott szélturbinákból” – magyarázta Nick Mann, a programban résztvevő HyProMag Operations vezérigazgatója.

Mivel az 1990-es években telepített első nagyméretű szélerőművek közelednek élettartamuk végéhez, a szélturbinákból a nagyon keresett anyagok kinyerése nemcsak az erőforráshiány enyhítéséhez járulna hozzá, hanem – a Re-Rewind partnereinek tájékoztatása szerint – minimalizálná mind a hamarosan kivonásra kerülő szélturbinák, mind a következő generációs flotta környezeti hatásait is.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology