Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Így nyomtatnak űrrakétát Kaliforniában

Fotó: Relativity Space

A kaliforniai Relativity Space bemutatta Stargate 3D nyomtatójának negyedik generációját, azt a platformot, amelyet a vállalat az újra felhasználható Terran R rakéta megépítéséhez használ – írja a The Engineer. A cég szerint ez a világ legnagyobb 3D fémnyomtatója: most éppen egy kb. 38×8 méteres objektumot gyártanak le vele.

A Stargate több vezetékből tolja előre a töltőanyagot egyetlen nyomtatófejbe, miközben a teljesítmény és a pontosság monitorozására gépi látást, illetve valós idejű telemetria és fejlett szenzorok kombinációját használja. Bár a sci-fibe illő, hatalmas nyomtatót kifejezetten a saját rakétáinak gyártására építették, a Relativity tisztában van vele, hogy a szerkezet ennél jóval nagyobb potenciállal rendelkezik.

„Törvényszerű, hogy a nagy méretű repülő eszközök a jövőben 3D nyomtatással fognak készülni” – jelentette ki Tim Ellis társalapító-vezérigazgató. „Minél könnyebb egy termék, annál jobb a teljesítménye; és ha még 3D nyomtatással is készül, akkor gyorsabban és költséghatékonyabban lehet legyártani. A nyomtatás rendkívüli iramban fejlődik, de még mindig csak az elején jár annak, amit majd el tudunk vele érni.”

- Hirdetés -

A cégvezető kifejtette: a 3D nyomtatás olyan automatizálási technológia, ami forradalmasítja az innováció ütemét a gyártásban – ők is éppen ezért fektettek be ennyi energiát egy saját szabadalom felépítésébe. A Stargate nyomtatókat úgy tervezték, hogy feloldják a gyors iterációt. Ez új lehetőségeket nyit: amit a hagyományos repülőgép- és űrkutatási gyártóknak évekbe telne kifejleszteni, illetve megépíteni, az az általuk létrehozott, szoftver vezérelte gyártással néhány hónap alatt elkészül. Ellis ráadásul azt állítja, hogy az automatizált rendszer kitűnően adaptálható és skálázható más folyamatok számára.

Fotó: Relativity Space

Nyilván mások is meglátták benne a fantáziát: a Relativity eddig öt ügyfélszerződést kötött a Terran R-re, kb. 1,2 milliárd dollár értékben. Ebben benne van a OneWebbel kötött többszöri kilövésre vonatkozó megállapodás, valamint az Impulse Space-szel közös kereskedelmi Mars-misszió. A vállalat Long Beach-i központjában – egy korábbi Boeing-gyárban, amit csak The Wormhole néven emlegetnek – már több Stargate nyomtató is működik, de az a cél, hogy több mint egy tucat legyen belőle, és ezek mindegyike évi négy Terran R rakétát építsen.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology