Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Így zuhan tovább a globális chippiac értéke

A chipek világpiacának gyengélkedése mintha lassulna, de Kína az elmúlt egy év során bukta a legnagyobbat: náluk közel harmadával csökkent az értéke – osztotta meg a Félvezetőipari Szövetség (SIA). A SIA a World Semiconductor Trade Statistics szervezet által gyűjtött adatok alapján negyedéves mozgóátlagként közli a számokat. Az adatok alapján a globális chippiac a 2023. január végéig tartó három hónapban 18,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. Bár vannak arra utaló jelek, hogy a zsugorodás üteme lassul, egyelőre nem tűnik egyértelműnek, hogy a piac elérte volna a mélypontot, ahogy az sem, vajon meddig időzhet ott.

A piaci zuhanást Kína vezeti, de a süllyedés közel ugyanolyan rossznak tűnik az Egyesült Államokban és Ázsia más részein. Az amerikai chippiac 12,4 százalékkal mutatott alacsonyabb számokat januárban, mint egy évvel korábban, az ázsiai-csendes-óceáni régió pedig – Japán és Kína nélkül – 19,5 százalékot esett. Egyedül az európai és a japán chippiac folytatódó felemelkedése bíztató: előbbi 0,9 százalékkal, utóbbi 0,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest – jegyzi meg az eeNews.

Az amerikai kontinens, az ázsiai-csendes-óceáni térség és Kína a chipek legnagyobb piacai, a globális összérték valamivel több mint egy-egy negyedét adják mindeközben Európa és Japán a piac kb. 10-10 százalékát uralja.

Egy évvel korábban Kína a világ chiptermelésének több mint egyharmadát vásárolta fel, de piaca a többi régióhoz képest gyorsabban csökken, valószínűleg a 2022 során hozott COVID-lezárások, valamint az amerikai szankciók miatt. Még mindig, lehetséges, hogy Európa és Japán piacai 2023 folyamán zsugorodásba fordulnak, de piaci elemzők szerint általánosságban inkább az történhet, hogy a chippiac a 2023-as évre visszatér az éves növekedéshez. A januári 3MMA értékesítési adatok szerint a kínai piac értéke 11,66 milliárd dollár volt, ami 31,6 százalékkal kevesebb, mint a korábbi év azonos időszakában. A Kína és Japán nélküli ázsiai-csendes-óceáni piac értéke 10,77 milliárd dollár volt, ami 19,5 százalékos csökkenést jelent.

 „A 2022-es rekordmagas eladások ellenére a globális félvezetőpiac jelentősen visszaesett az év második felében, és ez a tendencia 2023 első hónapjában is folytatódott” – magyarázta közleményben az adatokat John Neuffer, a SIA vezérigazgatója.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology