Barion Pixel

Innovatív technológia forradalmasítja a 3D mérést

Az ipari automatizálástól az autonóm járműveken át a gondozórobotokig a jövő kihívásainak megoldásához nagy teljesítményű 3D szenzorokra lesz szükség, amelyek gyorsan, átfogóan és milliméteres pontossággal térképezik fel a környezetüket. A Pepperl+Fuchs és a Fraunhofer Institute for Silicon Technology ISIT technológiai innovációja maximális pontosságot és teljesítmény elérését teszi lehetővé – rendkívüli költséghatékonyság mellett. A nagy teljesítményű távolságmérési technológiát most először kombinálják a MEMS technológiával. Ez adja az R3000 3-D LiDAR/MEMS érzékelő alapját, amit terméktanulmányként mutatnak be a 2023-as Hannover Messe kiállításon.

Két technológia előnyeinek egyesítése

A 3D mérés a Pulse Ranging Technology (PRT) technológián alapul, ami egy, a Pepperl+Fuchs által kifejlesztett, sokféle követelménynek megfelelően méretezhető távolságmérési módszer. A másodpercenkénti több mint 250 000 kibocsátott lézerimpulzus alapján milliméteres pontossággal mér néhány centimétertől több száz méterig terjedő távolságokat. Hatékonyan elnyomja a környezeti fényt és más környezeti hatásokat. Ennek eredményeként a PRT gyors, pontos és megbízható mérési eredményeket biztosít.

- Hirdetés -

A harmadik dimenzió elérése érdekében a Pepperl+Fuchs az R3000 terméktanulmány részeként első ízben egyesíti a PRT-t a Fraunhofer ISIT mikroelektromechanikus rendszerével: egy kicsi, gazdaságos és mechanikailag robusztus MEMS tükröt épített be az érzékelőbe.

A piezoelektromosan hajtott alkatrész mozgása révén a kibocsátott lézersugár két tengelyben 40° x 30°-kal eltérül. A hagyományos 3D érzékelőkkel ellentétben a mérési folyamat során nem jön létre pixelrács. Az R3000 ehelyett különösen kicsi fényfoltot és zökkenőmentes szkennelést használ, hogy rendkívül nagy felbontású 3D pontfelhőket állítson elő kivételes részletességgel.

Intuitív kezelés az intelligens felhasználói útmutatóval

Annak érdekében, hogy az ember és a gép közötti kommunikáció a lehető legegyszerűbb legyen, az R3000-et kiegészítő funkciókkal látták el. Az érzékelő nem csak egy 3D pontfelhőt, hanem egy szuperponált intenzitású képet is létrehoz, amely képes megjeleníteni a képsort, ezáltal pedig megkönnyíti a programozást és a működést. Ezen kívül minden mérési pont megjeleníthető látható lézersugárral. A szinkron lézerprojektor lehetővé teszi az R3000 további szerszámok nélküli pontos beigazítását és beállítását, egyszerű üzembe helyezést biztosítva. Ez a funkció többek között a felhasználó és a kiszolgáló robot közötti interakciót is lehetővé teszi.

Hatékony 3D mérés a jövő automatizálási technikájához

Innovatív technológiájával az R3000 LiDAR/MEMS érzékelő forradalmasítja az összetett automatizálási feladatokat. Az ismeretlen környezetek precíz 3D képei elengedhetetlenek az autonóm járművek következő generációjához – az ipari vezető nélküli szállítórendszerektől a nyugdíjasok és idősek otthonában lévő automatizált betegmozgatásig.

Forrás: Pepperl+Fuchs

A PRT és a MEMS kombinációjával az ilyen összetett, dinamikus képsorok is valós időben, részletesen rögzíthetők. Ez egy átfogó adatbázist hoz létre a teljesen új, mesterséges intelligencia (AI) eszközökkel végzett értékelésekhez. Kompakt és költséghatékony érzékelőként az R3000 nagy pontosságú 3D mérések elvégzését teszi lehetővé az alkalmazások széles körében. A fejlett algoritmusokkal kombinálva az érzékelő nagymértékben előmozdítja a fejlődést az autonóm járművek és a kiszolgáló robotika területén – nem csak a gyártóüzemekben, kórházakban vagy idősotthonokban, hanem az élet minden területén.

Pepperl+Fuchs

NEW technology