Barion Pixel

- Hirdetés -

Intelligens hulladékgyűjtés

A lettországi cég, a WinGo Deposit elindította a világ első olyan hulladék újrahasznosító rendszerét, amely mesterséges intelligenciát, gépi látást és neurális hálózati technológiákat alkalmaz annak érdekében, hogy a csomagolások minden típusát felismerjék és kiválogassák – írja cikkében a packagingnews.co.uk. A fejlesztés a szelektív hulladék lerakatok munkáját segíti.

A rendszer által vizsgált tárgyak közt szerepelnek a PET palackok, kannák, üvegek, tetra pak csomagolóanyagok, elemek és még sorolhatnánk. A fejlesztés még akkor is felismeri az objektumokat, ha azok lapítottak, sérültek vagy esetleg sérült címkével rendelkeznek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A technológia által jelentősen javul az automatikus újrahasznosítás szerepe, ami eddig csak sértetlen termékeket ismert fel és tudott elfogadni. Ez jelentősen lecsökkentette az általa befogadható hulladék mennyiségét, mivel a legtöbb használt termék már a kidobása előtt módosult, azaz kilapult, megrepedt vagy valamilyen más formában sérült.

A frissen fejlesztett rendszert, ha világszerte bevezetik, akkor – a WinGo Deposit szerint – lehetőség nyílik az újrahasznosítás új hullámának elérhetőségének jelentős növekedésére. Mivel a módszer több hulladékot ismer fel, bővült a lista, ezért a körforgásos gazdaság elve sokkal inkább érvényesülni tud.

„Termékünket a végfelhasználók igényeit figyelembe véve fejlesztettük ki. Úgy gondoljuk, hogy a különböző technológiákat a fogyasztói szokások alapján kell kifejleszteni. Ez ellentétes a korábbi álláspont szerint, amely arra próbálta meg ösztönözni az embereket, hogy ők változtassanak szokásaikon az adott új termék használata érdekében. Szerintünk akkor van esély a nagyközönség elfogadására, ha minél szélesebb körnek tesszük kényelmesebbé, fenntarthatóbbá a környezetét.” – mondta Vismands Menjoks, a WinGo Deposit alapítója.

A vállalkozás összefogott különböző környezetvédelmi szervezetekkel is, valamint folyamatosan konzultál technológiai, informatikai szakértővel, illetve politikusokkal annak érdekében, hogy ösztönözze a nemzetek döntéshozóit a hulladékkezelés digitális megoldásainak, innovációinak elfogadására. Jelenleg az Egyesült Királyságban székelő Hulladékgazdálkodási minisztérium és a litván kezdeményezésű Nulles Depozīts áll az intelligens hulladékgazdálkodás támogatása mellett.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!