Barion Pixel

Ipari célú 5G teszthálózat az Audi Hungariánál

Az Audi Hungaria gyártási folyamataiban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a digitalizáció. A gyártás során használt eszközök és a készülő termékek önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén. A digitális kommunikáció elengedhetetlen feltételei a gyors, vezeték nélküli hálózatok, melyek új minőséget jelentenek az adatkapcsolatokban. Ennek érdekében az AUDI HUNGARIA Zrt. kísérleti jelleggel hozott létre 5G alapú kapcsolatot valós termelési körülmények között.

„A korszerű digitalizációs megoldások, köztük az 5G hálózatok, meghatározó elemét alkotják vállalatunk innovációs stratégiájának és nagy mértékben hozzájárulnak vállalatunk jövőképességének erősítéséhez. Az 5G hálózat technológiai tervezésében szorosan együttműködünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és meggyőződésünk, hogy az így kialakuló ipari megoldások az Audi Hungaria mellett Magyarország versenyképességét is növelik”, mondta Alfons Dintner az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

Annak ellenére, hogy az 5G alapú hálózat a mindennapi internetelérésben már elterjedtnek mondható, az ipari célú felhasználásban még nem bevett gyakorlat. Az Audi Hungariánál a régióban elsőként felépített 5G hálózat a vállalat belső tesztpályáján próbaútra érkező „frissen gyártott” autókat kapcsolja össze a vállalat termelési és minőségbiztosítási rendszereivel. A technológia lehetőséget kínál a távolról történő vizsgálatok elvégzésére, jelentősen növelve a járműdiagnosztika hatékonyságát.

A jövő autói maguk csatlakoznak majd az 5G hálózathoz a járműbe integrált 5G interface-en keresztül. A  jelen autói számára viszont az 5G hálózat eléréséhez egy járműre csatlakoztatható 5G-s egységet fejlesztettek közösen a vállalat és a Széchenyi István Egyetem szakemberei. Az új technológia könnyedén integrálható a jelenlegi IT infrastruktúrába, mely a WiFi összeköttetéshez képest nagyobb adatátviteli sebesség mellett jelentősen nagyobb lefedettséget is biztosít, így a jelenleg helyhez kötött vizsgálatok a vállalat bármely pontján lefuttathatóak lesznek. Emellett az 5G számos új alkalmazási lehetőséget rejt még magában.

- Hirdetés -

Az első tapasztalatok rendkívül biztatóak, melyek alapján kijelenthető, hogy az 5G ipari hálózatok a jövőben az Audi Hungaria termelési rendszereinek egyre fontosabb részévé válnak.

Audi Hungaria

Érdemes elolvasni
NEW technology