Barion Pixel

Itt az 5 legnagyobb cég – már nem az Apple az egyetlen hárombillió dolláros vállalat

A közelmúltig a saját operációs rendszerrel üzemelő informatikai eszközöket gyártó Apple volt az egyetlen olyan cég (2022 januárjában), ami átlépte a hárombillió dolláros piaci értéket, de azóta sok minden változott. Az iPhone-gyártó egyrészt már nem ér ennyit, másrészt pedig óriási 2024. év eleji emelkedéssel akadt egy másik, ami szintén megjárta a lélektani határt. Még mindig és folyamatosan igaz, hogy a technológiai cégek aratják a legnagyobbat a világon, hiszen a legjobban teljesítő tízből hét, a top 5-ből pedig már négy tevékenységi területe kötődik technológiai szegmenshez. Íme, az 5 legnagyobb értékű vállalat a világon, 2024 márciusában, a Forbes szerint:

5. Alphabet (Google) – 1,84 billió dollár

Az Alphabet a Google 2015-ös átszervezésével létrehozott holdingvállalat. Természetesen a keresőmotor miatt a legismertebb, pedig az csak egy az Alphabet számos, széles körben használt terméke közül, hiszen ott van még például a Gmail, a YouTube, a Waze, a Google Maps vagy a hardverek közül legelterjedtebb Pixel okostelefon-család. Bár az utóbbi időben trösztellenes perekbe keveredett (az amerikai igazságügy az Apple-lel és a Mozillával kötött versenyellenes megállapodásai, az Epic Games meg a Google Play áruház monopolhelyzete miatt támadja), a közelmúltig ötödik Amazont sikerült megelőznie a toplistán.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

4. Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil) – 2,01 billió dollár

A több ezer milliárdos ligába csak nemrég bekerült arab olajtársaság 2020 tavaszától 2022 nyaráig szinte megduplázta az értékét, és bár azóta valamelyest csökkentek a részvényárfolyamai, folyamatosan a top 5 környékén tartja magát a világon. Abból a szempontból kilóg az élbolyból, hogy ez az egyetlen állami vállalat ebben a ligában, lévén a szaúdi kormány tulajdona. Jelenleg ez a cég termeli ki naponta a legtöbb olajat, és a világon a második legnagyobb olajkészlet felett rendelkezik. Mivel nagyban függ az olaj világpiaci árától, 2022-ben (piaci tőkeértékét tekintve) az első helyen állt, de a kereslet visszaesett, ezért tudta megelőzni az Apple, a Microsoft és az Nvidia is. Portfóliójának diverzifikálása érdekében a Saudi Aramco 2023 szeptemberében 500 millió dollárt fektetett be egy cseppfolyósított földgázzal foglalkozó vállalatba, a MidOcean Energybe. Ezzel előbb utóbb újra megcsípheti a dobogót.

- Hirdetés -

3. Nvidia – 2,06 billió dollár

Az Nvidia technológiai vállalat grafikus feldolgozóegységeket (GPU-kat) fejleszt és gyárt, amelyeket eredetileg PC-s grafikához és videojátékokhoz értékesít. GPU-i nagy keresletnek örvendenek, mivel kulcsszerepet játszanak a mesterségesintelligencia-alkalmazások képzésében és működtetésében, de kriptovaluták bányászatához is előszeretettel használják őket. Az AI-bumm az Nvidia részvényeit az egekbe repítette. 2024. február 22-én a piaci tőkeértéke 277 milliárd dollárral nőtt, ami a Wall Street történetének legnagyobb egynapos emelkedése volt.

2. Apple – 2,77 billió dollár

A technológiai óriás a bizonyíték arra, hogy a kiváló minőségű termékek és az erős márkahűség milyen messzire vezethet. Először 2011. augusztus 9-én lett a világ legértékesebb vállalata, mindössze 15 nappal az előtt, hogy Steve Jobs lemondott vezérigazgatói tisztségéről. Az elmúlt évtized nagy részében tartotta első helyét, és jelenleg sincs sokkal lemaradva a Microsoft mögött. Az Apple az első olyan vállalat, amely elérte az 1 billió, a 2 billió és a 3 billió dolláros piaci értéket. Sikerét rendkívül népszerű termékei, köztük az iPhone, az Ipad vagy a MacBook eladásaival érte el. Legújabb nagy dobása az Apple Vision Pro kevertvalóság-headset, ami még annyira új, hogy nem lehet biztosan tudni: mennybe emeli vagy a pokolra küldi a céget.

1. Microsoft – 3,09 billió dollár

Nemrég bizony ők is megjárták a hárombilliós csúcsot, csak hogy az Apple annyira mégse érezze nyeregben magát, hiszen a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán a legeslegnagyobb konkurenséről van szó. A Windows népszerűsége miatt nem meglepő, hogy a Microsoft folyamatosan a világ legnagyobb vállalatai között van, de, akárcsak a Google esetében a kereső, a Microsoft életében sem csak az op rendszer növeli a bevételeket, hanem olyan szolgáltatások is, mint az Office Suite szoftvercsomag, az Azure felhőplatform, az Xbox videojáték-konzol vagy a Surface számítógép- és táblagépcsalád. A Microsoft egyébként azzal vett nemrég nagyobb lendületet, hogy befektetett a mesterséges intelligencia technológiába: tízmilliárd dollárral szálltak be a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-ba, majd elindították a Microsoft Copilot AI-alapú digitális asszisztenst.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology