Kezdőlap Kiemelt Izgalmas sztorik az ipar világából

Izgalmas sztorik az ipar világából

Hirdetés

Ízelítő idei 3. lapszámunkból

Izgalmas hírekkel jelentkezünk minden lapszámunk elején, hiszen megannyi érdekesség jelenik meg az iparban nap mint nap. Ha mindent publikálhatnánk, amit csak érdekesnek találunk, akkor több száz oldalas is lehetne magazinunk, de sajnos terjedelmünk véges.

Íme pár izgalmas hír áprilisból: 

Az OnRobot puha grippere megoldást kínál a nehézségeket okozó áthelyező műveletekre

Egy csapásra egyszerűbbé vált az élelmiszeriparban és más, például a kozmetikai- vagy gyógyszeriparban használt „tiszta” alkalmazások automatizálása, melyek a tojástól kezdve a gyümölcsökön át az üvegekig és szabálytalan méretű tartályokig különféle tárgyakat kell, hogy kezeljenek. A rugalmas OnRobot puha gripper három, cserélhető szilikonból készült tapadókorongot használ, csillag alakú és négyujjas konfigurációban, melyekkel szinte bármilyen 1,1 kg alatti, kisméretű tárgyat képes felemelni óvatos és pontos érintéssel.

A puha gripper fogási mérete 10-118 mm-ig terjed, az alkalmazott korongtól függően. Gyorsan, rugalmasan telepíthető, és zökkenőmentesen összehangolható minden vezető robotmárkával.

OnRobot / NEW technology magazin


Új vezérigazgató az AutSoft Zrt. élén
Hirdetés

A 2011-ben alapított, erős egyetemi háttérrel rendelkező, egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó AutSoft Zrt. Cseresnyés Dórát bízta meg a cég vezetésével 2020. április 1-jétől.

Cseresnyés Dóra 2019 végén csatlakozott a céghez menedzsment-tanácsadóként, fő feladata a nemzetközi terjeszkedés előkészítése volt. Ezt követően 2020 februárjában vette át az üzletfejlesztési és értékesítési csapat vezetését, irányítása alatt a cég több kiemelt szegmensben is erősíteni tudta jelenlétét.

A sajnálatos, világméretű járványhelyzet körülményeihez is igazodva az AutSoft Zrt. igazgatósága úgy döntött, megújítja a cég működését, és ehhez a megújuláshoz Dóra személyében egy friss, energikus és konzekvens vezetőre talált. Az AutSoft számára elsődleges cél munkavállalói, ügyfelei és partnerei megtartása, illetve a szakmai kiválóság erősítése – ezt támogatja Dóra transzparens és emberközpontú vezetői stratégiája.

AutSoft Zrt.


Nagy sikerrel zárult a TECHference ipari konferencia és kiállítás

Március 11-12-én terveztük megrendezni a NEW technology magazin legújabb ipari konferenciáját, a TECHference-et. Sajnálatos módon a koronavírus keresztezte utunkat, és a kormányzati döntések értelmében a második napot nem tudtuk megtartani. Azonban első napunkon mintegy 160 résztvevővel debütáltunk. 29 előadást hallgathattak végig résztvevőink, és 18 kiállítóval ismerkedhettek meg a nap folyamán.

Szeretettel várjuk Önöket az ősszel megrendezésre kerülő egynapos, budapesti TECHference Light konferenciánkon, ahol az ipar 4.0 kerül fókuszba, és terveink szerint számos vállalat workshopján is részt tudnak majd venni.

Czakó Miklós, főszerkesztő


Az asztronauták vizelete is segíthet az alapbázisépítésben a Holdon

Az asztronauták vizelete is segíthet megépíteni a Holdon az alapbázist: a benne lévő karbamid lágyítóként alkalmazható a szerkezetek betonjában – vélik európai kutatók.

A Hold betelepítése számos problémába ütközik, mint amilyen a magas sugárzásmennyiség, a szélsőséges hőmérsékletek, a meteorithullások veszélye. Emellett logisztikai kérdések is adódnak: hogyan szállítsanak fel a Holdra építőanyagot, ha egyáltalán szükséges.

A szállítás magas költsége miatt (0,45 kg = kb. 10.000 dollár) akár az űrhajósok vizelete is szolgálhat alapanyagként. A vizeletben található karbamid lehetővé teheti a hidrogénkötések megszakadását, és így csökkenti sok vizes keverék viszkozitását.

MTI / NEW technology magazin


Három segélyszervezetet támogatott a Jungheinrich

A Jungheinrich a világon és Magyarországon is lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy segítsen a koronavírus elleni küzdelemben. Március 23-án a Jungheinrich Hungária Kft. levelet juttatott el a koronavírus elleni küzdelmet irányító operatív törzs részére, melyben felajánlotta segítségét, ha tevékenységük során anyagmozgató gépekre van szükség.

A felajánlás hatására kereste meg a vállalatot az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport. Révész Máriusz, az akciócsoport vezetője, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Horváth Zoltán, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezető igazgatója három segélyszervezetnek – az Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és a Baptista Szeretetszolgálatnak – április 2-án adta át a felajánlott tíz darab hidraulikus kézi emelőkocsit a kft. biatorbágyi telephelyén.

Jungheinrich


Egyre inkább terjed a kiberbűnözés a veszélyhelyzet alatt

A bűnözők minden lehetséges platformot kihasználnak a jóhiszemű emberek megkárosítására. Az online vásárlásokat és adományozásokat a csalók is felfedezték maguknak, adatokat és pénzt csikarnak ki áldozataikból.

A bűnözők gyakran álhírekkel, vásárlási felhívásokkal tévesztik meg a gyanútlan internetezőt. Egyre inkább fellelhetők a védőfelszerelést, higiéniai eszközöket és egészségügyi kellékeket kínáló csaló oldalak.

Némethi Botond, okosipar.hu


A Siemens Mobility megkapta az első megrendelést egy akkumulátoros vonatra

A Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) 20 darab Mireo Plus B vonatot rendelt a Siemens Mobility-tól. A két kocsiból álló, 120 üléses vonatok minden vasútvonalon képesek közlekedni, akár van felsővezeték, akár nincs, mivel akkumulátoros hibrid meghajtással működnek, és Ortenau regionális rendszerében a 8-as hálózaton fognak futni.

„A fenntarthatóság érdekében szándékosan választottuk az életciklus-modellt. Úttörő jellegű munkát végzünk azzal, hogy a helyi közlekedésben klímabarát meghajtó rendszerekre állunk át az új technológia bevezetésével, és a vállalat szerződésekben is el fogja magát kötelezni az új technológia mellett” – nyilatkozta Winfried Hermann, Baden-Württemberg közlekedési minisztere.

Siemens


Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia: az autógyártók is elkötelezettek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetéssorozat keretében Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a magyarországi autóipar vállalatainak vezetőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében 2020. április 7-én. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek része a közlekedés zöldítését szolgáló intézkedéscsomag, melynek sikeres végrehajtása a járműgyártók és -forgalmazók tevékeny közreműködését igényli.

„A klímaváltozás egy állandó fenyegetés. Hosszú távú feladatunk, hogy a gazdaság versenyképességének megőrzése mellett csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. Az év végére elkészülő Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia egy olyan fenntartható növekedési modell feltételeit kívánja megteremteni, amelynek segítségével Magyarország 2050-ig klímasemleges országgá válhat” – mondta Kaderják Péter.

Innovációs és Technológiai Minisztérium