Kezdőlap Innováció Karácsony – okosan

Karácsony – okosan

A karácsony központi eleme vitathatatlanul a fenyő. Az illata, a színe és a díszítése alapozzák meg az ünnep hangulatát. A nagy dilemma minden évben a mű és a valódi fák között lapul. Ha mű, akkor a gyártásból és szállításból összetevődő károsanyag-kibocsátás magasabb, mintha minden évben vágott fát vásárolnánk – hacsak nem 20 éven keresztül használjuk ugyanazt a kamrából előrángatott, porosodó műfát. Emellett pedig a valódi fákkal is rengeteget küzdünk karácsonykor, de legfőképpen utána, csak a tűlevelekre kell gondolni a szőnyegen és máris az egyik legvadabb rémálmunkat éljük meg.

A karácsonyi dilemma továbbra is fennáll: műfenyő, vagy igazi fenyő?

Ha igazán tartós, szép és minőségi fát szeretnénk, akkor a versenyt a műfenyő nyeri – ha pedig nem erodálódik az évek során, még környezettudatos is volt a döntés. Már olyan megoldások is megtalálhatók a piacon, amelyek a valódi fára küllemre hasonlítanak. Sőt a dús ágazat és a tűlevelek színezése nagyban hozzásegít az élmény növeléséhez.

Beépített fények

A díszítés teremti meg a karácsonyi atmoszféra alapjait. Viszont a gömbdíszeken, a szaloncukrokon és a különböző karaktereken kívül adódik még egy nagyobb kihívás, a fényfüzér körbe aggatása. A megoldás ebben az esetben is adja magát. A műfenyőbe könnyen beépíthető led-sor, így már csupán az egyéb díszek elhelyezésével kell foglalkoznunk.

Vezérelhető díszek

Az ember kényelmét újabbnál újabb telefonos applikációk segítik. A karácsonyfánk izzósorát is könnyedén irányíthatjuk, formálhatjuk a tetszésünk szerint. A fények testreszabása és folyamatos frissítése akár minden napra egy újabb díszítéssel járul hozzá a karácsonyi hangulathoz.

Karácsony hosszú távra

Ha műfenyőt vásárolunk mindenképpen kalkuláljunk úgy, hogy ezt évtizedekig használjuk, ezzel a természetet ajándékozzuk meg. Ezeket a fákat pedig elláthatjuk okos fényfüzérrel, vagy hagyományossal, beépítettel, vagy kézzel felhelyezhetővel.

A környezettudatos életmód okos döntés, így a karácsonyunk is lehet okos.

Némethi Botond, NEW technology magazin