Barion Pixel

- Hirdetés -

Készen állnak a cégek az új technológiákra?

Az új technológiák több kárt hoznak, mint hasznot, ha nem megfelelő céges kultúrába érkeznek

Azok a vállalatok, amelyek nem végeztek megfelelő munkát az együttműködés és a kommunikáció, valamint az új technológiákra való felkészülés terén, nagyobb eséllyel hibáznak, írja az Industry Weekben megjelent cikkében Rick Bohan. A nagy múltú Chagrin River Consulting LLC tanácsadó cég szakértője szerint kétségtelen, hogy a fejlődő technológiák sokat segítenek a gyártóknak abban, hogy boldoguljanak a folyton versengő, felgyorsult világban, de a legtöbbjüknek gondot okozhat, hogy az ipar 4.0, az IoT vagy a mesterséges intelligencia megoldásai túl egyszerűen kezelhetőnek tűnnek. A legtöbb vállalati vezető azt gondolja, hogy egy a gyártáshoz szükséges modern eszközt csak meg kell venni, bedugni a konnektorba, és már működik is.

Ez az elképzelés hibás, példaként pedig az 1960-as évek óta használt anyagforrás-tervező szoftvereket hozza fel. Ezek a programok nagy változáson estek át a ’90-es években: teljesen automatizálttá váltak, így – számtalan más előnyük mellett – valós időben lehetett követni velük a céges kiadásokat és tranzakciókat. Eddig szép és jó, de kiderült, hogy a vállalatirányítási információs rendszereket használó cégek 80 százalékban elégedetlenek voltak, és 90 százalékuknál elmaradt a befektetésarányos megtérülés, holott maguk a programok tényleg zseniálisak voltak.

- Hirdetés -

Ugyanez megismétlődhet a modern megoldások bármelyikével is. A bevezetésük sikere sok mindenen áll vagy bukik, ám leginkább a vállalati kultúrától függ, hogy beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. A cégen belüli kommunikáció, a jól kooperáló csapatok, az odaadó tanítás és tanulás, valamint a magas fokú problémamegoldás nélkül sokkal nagyobb a bukás esélye.

A szerző talált követendő példát is: megkérdezte a műgyantafröccsöntő üzemet működtető Craig Ferriotot arról, hogy náluk hogyan vált be az ún. kobotok (kooperáló robotok) használata. A vállalatvezető elmondta: amint az alkalmazottak megértették, hogy a gépek hogyan lesznek a segítségükre az ismétlődő feladatok elvégzésében, máris kényelmesebben érezték magukat a jelenlétükben, és elkezdtek nagyobb, komplexebb problémákat megoldani. Ez náluk is időbe telt, ám egyértelmű, hogy sokkal hamarabb és gyorsabban vágja meg a költségeket a bevezetett új technológia ott, ahol felkészült vállalati kultúrába érkezik.

- Hirdetés -

Amikor a szenior cégvezetők fontolóra veszik az új technológiák bevezetését, először fel kell tenniük maguknak azt a kérdést, hogy a megfelelő csapatmunka, együttműködés és elkötelezettség szempontjából készen állnak-e ekkora változásra. Fontos továbbá, hogy legyenek magukhoz kíméletlenül őszinték, mert „nagyon sok pénz múlhat a válaszon”, húzta alá a tanácsadó szakember.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology