Kezdőlap Innováció Kihívások a karbantartás menedzsmentben – lehet-e egyáltalán jól csinálni?

Kihívások a karbantartás menedzsmentben – lehet-e egyáltalán jól csinálni?

A Blumenthal Consulting Kft-t 2010-ben alapítottuk, és azóta nagyon sok céggel kerültünk kapcsolatba különböző iparbiztonsági, munkavédelmi, környezetvédelmi, műszaki-jogi határterületi kihívások kapcsán. Hosszú ideje fejlesztünk informatikai termékeket is ipari igényekre.

Csaknem 10 éve tanulmányozzuk a cégek megoldásait a karbantartás dokumentálásának problémájára kicsi irodáktól a multinacionális gyártó cégig. Előadásomban azt fogom összefoglalni, hogy mik azok a technikai, szemléletbeli, jogi, és olykor információ hiányból adódó nehézségek, amik miatt szinte mindenhol kihívás ez a terület, és persze mutatok jó megoldásokat is.

A karbantartás messze túlmutat a hibák javításán, és a kopó alkatrészek időszakos cseréjén. Bemutatónkban összeválogattuk a legérdekesebb kihívásokat és a megoldások jó, modern, XXI. századi, 4.0-ás gyakorlatát is. Továbbá ismertetjük, mennyire szerteágazó terület ez, és milyen sok része van, amit kisebb cégeknek is figyelemmel kell kísérni, pedig nem is gondolnának rá.

Hirdetés

Gyakorlatilag cégmérettől függetlenül fontos, hogy a munkaeszközök megfelelő műszaki állapotban legyenek és mindig biztonságosan lehessen dolgozni velük. Habár ezzel elméletileg mindenki egyetért, a legtöbb cég csak maximum pár táblázatot vezet a karbantartásról, gyakran kézzel írva, és viszonylag ritka, hogy minden jogszabályi előírást is figyelembe tud venni.

Megmutatjuk, hol csúsznak el a cégek, miért nem használják a munkatársak a meglévő termékeket, illetve milyen elvárások fogalmazódnak ezen a területen.

Ma az a minimum, hogy egy alkalmazás kezes, könnyen és hatékonyan kezelhető, integrálható, kapcsolható a gépek által kiadott információkhoz, figyelemmel kíséri a jogi előírásokat is, nem csak a gépkönyvet. Egy megfelelően megtervezett karbantartás menedzsment nem csak a géptörésektől véd, hanem hatalmas mennyiségű időt és energiát is megtakarít, amit a mai üzemi és üzleti elvárások mellett luxus lenne veszni hagyni.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Hirdetés