Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kis híján drónnal ütközött a British Airways repülője

- Hirdetés -

Szinte szó szerint hajszálon múlt 180 utas élete, amikor a London felé tartó repülőgépük jobb szárnya közelében megjelent egy illegálisan közlekedő drón, közel három kilométeres magasságban. Vizsgálják az incidens körülményeit, a drón pilótája öt év börtönt is kaphat a tettéért.

Súlyos ütközésveszélynek tette ki a British Airways egyik repülőgépét egy drón üzemeltetője, amikor feltehetőleg fotót vagy videót akart készíteni a londoni Heathrow repülőtér felé 400 km/h-s sebességgel ereszkedő járműről, ezért mindössze másfél-két méterre megközelítette az egyik szárnyát. Az utasszállító az incidens pillanatában közel háromezer méteres magasságban járt Kent megye felett, és 180 ember tartózkodott a fedélzetén – írja a Daily Mail. Ha egy drónt beszippantana a repülőgép hajtóműve, az katasztrofális következményekkel járna, ezért az egyelőre ismeretlen tettesnek, aki a drónt vezette, legalább ötéves börtönbüntetés jár.

De mit keresett egy drón ekkora magasságban?

A kereskedelmi forgalomban kapható drónok jellemzően rendelkeznek magasságkorlátozással, amit a működési szoftverükbe kell beépíteni. A nyílt kategóriájú drónok az Európai Unióhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is csak 120 méteres magasságig emelkedhetnek, míg a specifikus kategória limitje 400 méter a talajszint felett (persze kizárólag olyan régiókban, ahol ez nem tiltott tevékenység, mint például katonai létesítmények vagy repülőterek közelében). A szoftveres korlátozást illegális forrásból származó eszközökkel fel lehet törni, és nagyobb jelerősítő, akkumulátor is beszerelhető, így minden jel arra mutat, hogy a British Airways gépét veszélyeztető drón átalakított eszköz lehetett.

Az incidens csak most került nyilvánosságra, pedig még január 3-án, délután fél öt körül történt egy Airbus A321-essel, ami Athénból tartott hazafelé, az Egyesült Királyságba. A pilóták egy tárgyat vettek észre, ami a repülőgép orrától jobbra, azonos magasságban, nagyon közel repült. Felismerték, hogy drón alakja volt, és a repülőgép jobb oldala mellett, majd a jobb szárny fölött haladt el. A jelentés szerint a gép szárnyától körülbelül másfél, a pilótafülkétől pedig úgy hatméteres távolságban repült el, ami nagyon magas kockázatú cselekménynek minősül. A drón jelenlétét a kérdéses időpontban radaradatokkal is megerősítették.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology