Barion Pixel

Kitörés a legacy rendszerek börtönéből: 3 modernizációs történet a csomagolóiparból

A csomagolóiparban számos vállalat küzd olyan elavult megoldások terhével, amelyek nem tudnak lépést tartani az innovációval. A cégek számára a legacy rendszerek elhagyása komoly kihívást jelent. Hogyan képesek ezek a vállalatok leküzdeni a meggyőződésüket, és áttérni a legújabb ERP/MIS megoldásokra? A kérdést a döntéshozók oldaláról érdemes vizsgálni, hiszen rajtuk múlik, hogyan folytatják a munkát.

Legacy rendszer: ismerős kényelem

A legacy rendszer olyan, mint egy régi barát – ismerős, megbízható és kényelmes. Évek óta hűségesen teljesíti a feladatait, különösebb fennakadások nélkül. Sok döntéshozó számára az ilyen rendszer cseréje feleslegesnek és félelmetesnek tűnik. Ez a hozzáállás sok közepes méretű csomagolócég vezérigazgatója, pénzügyi igazgatója, termelésvezetője és IT osztálya között is elterjedt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Félelem és aggodalom

A döntéshozók számára a rendszer átállításának gondolata félelmetesnek tűnhet a zavarok, a bonyolultság és a csapat ellenállása miatt. De miért is kockáztatnának, értekezik szakértők bevonásával a Manufacturing Tomorrow, ha a jelenlegi rendszer azzal együtt végzi a dolgát, hogy elavult, „ráadásul az operátorok jól elsajátították, így csak elidegenítené őket az ismeretlen technológia”? Az ilyen félelem érthető, hiszen egy új ERP/MIS megoldás bevezetése jelentős vállalkozás: időt, erőforrást és az egész szervezet támogatását igényli. Ezzel szemben meg ott áll az ugrás az ismeretlenbe, aminek sikere nem garantált.

- Hirdetés -

A legacy rendszerek rejtett költségei

A legacy rendszerek megbízhatónak tűnhetnek, de rejtett költségekkel és korlátokkal járnak. Az infrastruktúra egyre leterheltebb, ahogy a technológia fejlődik és az üzleti igények változnak. Jeff Collins, a Colonial Printing Mailing & Packaging korábbi gyártási alelnöke kifejti: sokan még mindig papíralapú nyilvántartásokat és Excel táblázatokat használnak, ami jelentős munkaidőveszteséggel jár, „miközben ezek automatizálása rengeteg pénzt spórolna”.

„Ha nem ismered a költségeidet, elvesztél”

Dale Ford, nyomda- és csomagolóiparra specializálódott tanácsadó egy olyan esetet említett, amiben egy gépjárműipari ügyfeleknek dolgozó üzem alapvető költségszámítási rendszer nélkül működött. Ez jelentős kockázatot jelentett, mivel akadályozta a pontos árazás kialakítását és a nyereséges működést. A legacy rendszerek korlátai tehát veszélyeztetik a pénzügyi életképességet is. Ezzel szemben Amy Plier, a Wausau Container vezetője a saját fejlesztésű rendszert iparág-specifikus szoftverre cserélte, amivel lehetségessé vált a működés racionalizálása és a valós idejű adatok elérése.

A váltás kihívásai és előnyei

Az új rendszer bevezetése nem volt zökkenőmentes – vallotta be Plier, de végső soron fordulópontot jelentett a vállalatának: „az új rendszerrel képesek vagyunk javítani a hatékonyságunkat, és gyorsabban alkalmazkodni a piaci változásokhoz”. Ez a modernizációs lépés a szükséges evolúció része, ami a versenyképesség felé mutat, még az egyre gyorsabban változó világban is.

Összességében: a legacy rendszerekről való átállás modern ERP/MIS megoldásokra ijesztő lehet, de megéri a kockázatot. A változások elfogadásával és az innovációba való befektetéssel a csomagolóipari cégek új szintű hatékonyságot, termelékenységet és nyereségességet érhetnek el. Az automatizált munkafolyamatok, a valós idejű elemzések és a jobb készletgazdálkodás csak néhány előny a sokból.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology