Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Környezetkímélő automatizálás

- Hirdetés -

A robotok és a gépek képesek az ismétlődő és összetett feladatok gyorsabb, biztonságosabb és pontosabb végrehajtására, mint amire a manuális módszerek valaha is képesek lesznek. De mi a helyzet az automatizálás környezeti előnyeivel? A Swisslog Australia vezető tanácsadója, Paul Stringleman ennek járt utána.

A raktározási és logisztikai alkalmazások esetében a környezeti előnyök nem igazán szerepelnek a legfontosabb célok között, de az egyre környezettudatosabb világban minden olyan technológiának versenyelőnye van, amely költséget takaríthat meg, és elősegítheti a fenntartható, környezetbarát eredmények elérését. Egy kisebb területen elhelyezkedő raktár például kevesebbe kerül, miközben a szén-dioxid-lábnyoma is alacsonyabb, ha figyelembe vesszük, hogy egy kisebb helyen kevesebb áramra, vízre és egyéb erőforrásokra van szüksége. A sűrűn lakott területeken vagy a lakóövezetek közelében található elosztó-létesítmények fő tulajdonságai, hogy kevesebb helyre és fosszilis tüzelőanyagra van szükségük, valamint jobb a higiénia.

Kisebb terület, kevesebb kiadás

Az automatizálásnak számos előnye van, beleértve a környezeti előnyöket is, például ha kevesebb helyet foglal el egy raktárban vagy logisztikai létesítményben. A termékeket egy jól megtervezett automatarendszerrel szinte a plafonig lehet egymásra pakolni, és az automatizált tárolási és visszakeresési rendszer (ASRS) segítségével bárhonnan gyorsan ki lehet szedni a kompakt, rácsos elhelyezésnek köszönhetően. Amikor Stringleman összehasonlította – a Swisslog korábbi projektjei alapján – a manuálisan működő raktárakat egy automatizált tárolási és visszakeresési rendszerrel (ASRS), azt tapasztalta, hogy akár 60 százalékkal kevesebb helyre van szükség. Az automatizálási technológiákkal utólagosan felszerelt vagy felújított raktárak ráadásul új módon is felhasználhatják a megtakarított helyet, más nyereségtermelő tevékenységekhez vagy a folyamatok optimalizálásához.

Csökkentett energiafogyasztás

Az ASRS sötétben is működhet, ami jelentős megtakarítást eredményez az áramfogyasztásban, és így kisebb a szén-dioxid-kibocsátása is. Ahogyan a technológia tovább fejlődik, egyre több extra energia-megtakarítási funkció épül be az automatizált raktárakba, ilyen például az, hogy a használaton kívüli robotok alvó üzemmódra kapcsolnak. A csúcsidőn kívüli energia is hasznosítható, hiszen az automatizált technológiák képesek éjjel-nappal működni, és távolról vezérelhetők, ami költségmegtakarítást és környezeti előnyöket is jelent. Általában egy intelligens raktárkezelő szoftverrendszer vezérli a teljes automatizált működést, és automatikusan kiszámítja az összes gép működtetésének és a kívánt eredmények elérésének leghatékonyabb módját.

Egészség, biztonság és higiénia

A hosszú távú fenntarthatóságot tovább növelik az automatizált anyagmozgatási technológiák, például az olyan mobilrobotok, amelyek csökkentik a termék kezelésére fordított időt és a szennyeződés kockázatát. A higiéniai előnyök soha nem voltak nyilvánvalóbbak, mint a COVID-19 utáni világban. Napjainkban a fenntartható vállalkozások számára ez már nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség. A hosszú távú fenntarthatósághoz hozzájárul a munkavállalók biztonságának magasabb szintje is. Mivel a munkavállalóknak már nem kell folyamatosan érintkezniük a gépekkel és termékekkel, csökken a sérülések kockázata. Az automatizált raktárban dolgozók – a technológiai irányítóktól kezdve a karbantartókon át a raktárvezetőkig – általában biztonságosabb, egészségesebb munkát végeznek, mint a régebbi raktárak fizikai munkásai.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology