Barion Pixel

Leáldozik az okostelefon-piacnak? Esik a globális eladás

Az IDC piacelemző cég legutóbbi kutatása szerint a globális okostelefon-szállítások összességében 1,15 milliárd darabot tesznek majd ki a 2023-as év végére. Ez globálisan 4,7 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz viszonyítva, sőt, ez az elmúlt évtized legalacsonyabb értéke is.

Ez az IDC egy korábbi, 3,2 százalékos visszaesésre vonatkozó előrejelzést módosított lefelé a riportban, ami leszögezi: a helyzetet a gyengébb globális gazdasági teljesítmény és a tartós infláció okozza. Ezek a tényezők érdemben visszafogják a fogyasztói keresletet.

Az IDC várakozásai szerint az idei visszaesést a piac 4,5 százalékos éves szintű növekedése követi 2024-ben, de aztán csak ennél kisebb arányú emelkedés következik. Az elemzők úgy vélik, az évtized második felében az összetett éves növekedési ráta 1,7 százalék körül fog alakulni.

- Hirdetés -

Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója hozzátette: mindeközben a fogyasztók hajlandóak egyre többet fizetni az okostelefonokért, és az átlagos eladási árak 2023-ban már a negyedik egymást követő évben emelkednek is.

Márkákra lebontva kiderült: a lefelé irányuló piaci nyomásnak leginkább az iPhone-ok képesek ellenállni – ahhoz képest mindenképp, amennyire az Android készülékek teszik. Az iOS rendszerű okostelefon-kiszállítások a globális visszaesés ellenére 2023-ban is nőnek, konkrétan 1,1 százalékkal, amivel történelmi sikert könyvelhet el az Apple, hiszen a mobilpiacon megüti az eddigi legmagasabb, 19,9 százalékos piaci részesedést. Az androidos telefonszállítások ehhez képest nagyon rossz évet produkálnak: 2023-ban 6 százalékos visszaesést szenvednek el – áll az IDC jelentésében.

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology