Barion Pixel

Mentőcsomag az égből

Siemens PLM Software megoldásokkal tervezett drónok egészségügyi ellátmányok szállításához

A Zipline International Inc. önvezető repülő drónokat tervez és gyárt, amelyek egészségügyi ellátmányokat szállítanak nehezen elérhető régiókba.

A vállalat a Siemens PLM Software tervezési megoldásait alkalmazza. Ez lehetővé teszi a drónok könnyű és költséghatékony gyártását, amelyek mintegy 100 km/ó sebességgel tudnak közlekedni, és kombinálja a folyamatban részt vevő egyedi szakterületeket, amilyen az elektrotechnika, a gépészet és a repüléstechnika. A szimulációk lehetővé teszik a virtuális teszt repüléseket, amelyek megkönnyítik a hibák megállapítását és kiküszöbölését, valamint a drónok optimalizálását.

Világszerte sok országban, például az afrikai Tanzániában vagy Ruandában az egészségügyi termékek eljuttatása nagy kihívást jelent, különösen vészhelyzetben. A területek gyakran távoliak és nehezen elérhetők. Mindenekelőtt a vérellátás hiánya gyakran vezet halálesetekhez. 2016-ban a Zipline vezérigazgatója, Keller Rinaudo és csapata új szállítási rendszert dolgozott ki az egészségügyi ellátásra. „Első generációs repülési és logisztikai rendszerünk lehetővé tette, hogy létrehozzuk a világon az első csak drónnal történő szállítási szolgáltatást” – mondja Rinaudo. „És ez naponta segít életeket menteni Ruandában.” Mióta az első drón felszállt, a Zipline több mint 7 000 járatot teljesített, és 13 000 egység vért szállított. Ez a siker nem kis részben a drónok körültekintő megtervezésének köszönhető, amelynek tekintetében a Zipline a Siemens PLM Software NX szoftverére támaszkodik.

- Hirdetés -

Gyors és könnyű adatkezelés 

A drónok 80 km-es sugarú körben végzik a szolgáltatást, és járatonként akár 1,75 kg rakományt tudnak szállítani. Az is fontos, hogy bármilyen időjárási viszonyok között tudnak működni, és bármilyen előre nem látott problémát kezelni tudnak. A vállalat korai éveiben használt tervező szoftver gyorsan kimerítette korlátait. „Igen keményen szorgalmaztam, hogy a vállalat térjen át az NX-re” – emlékezik vissza Scott Parker, a Zipline gépészmérnöke. „Egy ilyen légi jármű esetében az ember mindenképpen ellenőrizni akarja, hogy az alkatrész illeszkedik-e a jármű többi részéhez. Az előző CAD csomag esetében ez több órás megpróbáltatás lenne. Az NX-szel pedig csak fel kell tölteni. Minden gyorsan megy, és az ember nem hibázik.” Továbbá az NX Journal segítségével a Zipline gyorsan és könnyen el tud készíteni egy alulról felfelé építkező anyagjegyzéket, amely megadja a tömeg részletes konstrukcióját, így segít a cégnek optimalizálni a légi járművet a súly tekintetében.

Virtuális tesztek a való élet mentési misszióihoz

A maximális súlycsökkentés mellett – minden megtakarított kilogramm öt százalékkal növeli a drón hatókörét – a teszt repülések is kulcsszerepet játszanak. A virtuális teszt repülésekkel a Zipline költséghatékonyan és fizikai prototípusok nélkül tudja szimulálni az akkumulátor hőjellemzőit vagy a drón hőteljesítményét. Jeremy Schwartz, a Zipline robotika szakértője összefoglalja, mit jelent ez a munka a csapat számára: „Amikor valamelyik drónunk felszáll Ruandában, vért szállít valakinek, akinek vérre van szüksége. Megmenti valakinek az életét, és ebbe csak belegondolni is hihetetlen.”

Siemens

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!