Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mérséklődő energiaárak mellett is növekedni tudott az ALTEO

A mérséklődő energiaárak ellenére is növekedést mutattak az ALTEO Csoport legfontosabb eredményszámai az év első felében: a konszolidált EBITDA 8, a nettó eredmény 10 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A tervek szerint haladó fejlesztések közül kiemelkedik a saját beruházásban és kivitelezésben épülő naperőmű, amellyel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat naperőművi portfóliója a duplájára nő. Szintén jelentős lépés a nagykőrösi biogáz üzem megvásárlása, valamint az ALTEO többségi tulajdonában álló FE-GROUP Zrt. szerződéskötése kétéves időtartamra a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős MOHU Zrt.-vel A növekedés fenntartásához további befektetések és beruházások végrehajtását tartja szükségesnek az energetikai cég menedzsmentje.

Noha az energiaárak mérséklődése éreztette a hatását az év első felében, folytatódott az ALTEO eredményszámainak növekedése: a konszolidált EBITDA elérte a 12,8 milliárd forintot, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 8 százalékos növekedésnek felel meg. A 8,9 milliárd forintos konszolidált nettó eredmény pedig 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A remek számok mögött elsődlegesen a hő- és villamosenergiatermelést irányító Szabályozási Központ eredményessége húzódik meg, ez pedig további lendületet vehet a Megújuló Szabályozási Központ elindításával. „A Szabályozási Központunk képessé tétele a megújuló erőművek integrálására jelentős siker, hiszen ezáltal a rendszerszintű egyensúlyteremtés szempontjából korábban inkább problémásnak ítélt időjárás függő megújuló erőműveket is hasznosítani lehet a rendszerszintű szabályozásban, ami segíti ezen technológiák minél zökkenőmentesebb elterjedését” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki az energiakiskereskedelem jelentős eredményét is kiemelte a féléves számokat kedvezően befolyásoló tényezők közül. Mint mondta, sikeres portfóliószűkítést hajtottak végre, amelynek eredményeként ugyan az értékesített villamos energia volumene csökkent, de a jól szelektált ügyfélkör révén sokat javítottak az üzletág nyereségességén.

- Hirdetés -

Az időszak beruházási eseményei közül kiemelkedik, hogy az ALTEO igazgatósági jóváhagyást kapott egy 20 MWe névleges teljesítményű naperőmű kivitelezésére. A fejlesztés várhatóan 2024. második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában. Az erőmű éves szinten 31 GWh-s kapacitása több mint 10 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását képes kielégíteni. Az erőmű kivitelezését követően az ALTEO tulajdonában álló naperőmű kapacitás megkétszereződik.

A meghirdetett befektetési stratégiájának megfelelően az ALTEO májusban lezárta az Energikum Zrt. felvásárlását, amely révén 100 százalékosra növelte részesedését a nagykőrösi biogáz üzemet tulajdonló Energigas Kft.-ben. Szintén sikeresen zárult a hulladékgazdálkodásban aktív ECO-FIRST Kft. jegyzett tőkéjének 33 százalékát érintő tranzakció, miközben ebben a piaci szegmensben a 2022-ben felvásárolt FE-GROUP INVEST Zrt. is jelentős sikert könyvelt el: kétéves, további két évvel meghosszabbítható szerződést kötött a 2023 július 1-el elindult hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős MOHU Zrt.-vel.

Szintén komoly potenciált hordoz a MOL Nyrt.-vel májusban megkötött keretszerződés, amelynek révén az ALTEO ipari és erőművi forgógép karbantartási szolgáltatást végezhet a MOL részére, valamint a cég belföldi és külföldi leányvállalatai számára.

„A 2021 végén kezdődő, jelentős energiapiaci áremelkedés 2023. első félévében megszűnt, sőt az árak elkezdtek mérséklődni. A magas árkörnyezetben nyíló lehetőségek egy része nem biztos, hogy realizálható lesz egy konszolidáltabb energiapiaci helyzetben, amire fel kell készüljünk.” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanakkor a villamosenergia piac azon területei, amelyekben az ALTEO is aktív: mint például a megújuló energiatermelés, a szabályozási energia szolgáltatások továbbra is rengeteg lehetőséget tartogatnak a radikálisan átalakuló energetika világában. Az ALTEO vezetésének véleménye szerint ezeket leginkább további befektetésekkel és beruházásokkal lehet kiaknázni, ami a folytatólagos növekedés egyik kulcsa.

Az ALTEO kilátásainak szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy a második negyedévben a SCOPE Ratings GmbH „BB+”-ról „BBB-”-ra javította a vállalat minősítését, míg kötvényeinek minősítésén nem változtatott. Szintén kedvező fejlemény, hogy az ALTEO ESG besorolásán is javított a cégek környezeti, társadalmi és irányítási hatásainak elemzésével és az azokból fakadó kockázatok értékelésével, minősítésével foglalkozó Sustainalytics.

ALTEO

- Hirdetés -

NEW technology