Barion Pixel

Mesterséges intelligenciával átitatott logisztika

Egy Portcast nevű logisztikai startup mesterséges intelligencia alapú prediktív elemzést alkalmaz annak érdekében, hogy pénzt takarítson meg a szállítóknak és az ügyfeleknek az útidő lerövidítése, illetve a károsanyag-kibocsátás csökkentése által – írja cikkében a Springwise.com.

A magas gázárak, az ellátási hiányok, a Covid által okozott üzemleállások és a fuvarozási problémák miatt a logisztika soha nem látott nehézségekbe ütközött. Ennek ellenére számos gyártó és szállítmányozó esetében az áruk kezelése továbbra is telefonon, valamint átláthatatlan táblázatokon keresztül történik. A Portcast azért dolgozik, hogy a szállítmányokat valós időben tudják nyomon követni az ügyfelek.

A vállalkozás számos forrásból gyűjt szállítási adatokat, és nemcsak a rakomány mozgását követi nyomon, hanem olyan elemeket is figyelembe vesz, mint az időjárás, az árapály, a szélerősség és a világjárványhoz kapcsolódó problémák. Így képes előre jelezni, hogyan ütközhetnek nehézségekbe a szállítmányok. A Portcast az állítja, hogy képes nyomon követni a világ óceáni kereskedelmének több mint 90 százalékát, a légi rakomány 35 százalékát, valamint előre jelzi 30000 globális kereskedelmi útvonal forgalmát.

- Hirdetés -

Amellett, hogy térinformatikai adatokkal követi nyomon a szállítmányokat, a vállalat a gazdasági mintázatokat is elemzi – például, hogy az oltóanyag bevezetése miképpen változtatja meg a légitársaságok és a hajók kapacitását, mindezt mesterséges intelligencia segítségével. Ahelyett, hogy az egyes konténereket IoT-eszközökkel követné nyomon, a Portcast hibrid megoldásokat használ: követi a foglalási mintákat, vagy nyomkövető eszközöket helyez el minden szállítmányon.

„A globális ellátási láncok olyan nyomás alatt állnak, mint még soha, a szolgáltatás megbízhatósága rendkívül alacsony, a költségek pedig magasak” – magyarázza Nidhi Gupta, a Portcast társalapítója és vezérigazgatója. „Fejlesztésünkkel szeretnénk elősegíteni a vállalkozások költségcsökkentését. Úgy gondoljuk, hogy a rakománymozgások előrejelzésével rendelkező vállalatok lényegesen jobban felkészültek, és jelentős költségeket képesek megtakarítani.”

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology