Kezdőlap Karrier Miért érdemes az autóiparban dolgozni?

Miért érdemes az autóiparban dolgozni?

Hirdetés

Pályakezdőként, vagy tapasztalt munkaerőként mindenki kíváncsi arra, milyen szektort érdemes megcélozni, vagy esetleg milyen irányba ésszerű a váltás. Összegyűjtöttünk néhány friss adatot, hogy melyik a legjövedelmezőbb és legkevésbé jövedelmező autóipari szegmens Magyarországon.

Termelési növekedés

Az autóipart nevezhetjük hazánkban a legnagyobb húzóágazatnak. 1992 óta, amikor is a Suzuki esztergomi gyárában megkezdte a működését egyre több gépkocsi gyártó üzem telepedett le Magyarországon. Természetesen nem csak az autógyártó cégek, hanem az őket kiszolgáló beszállítók is megjelentek, így biztosítva, hogy akár az adott régióból származó alkatrészek kerüljenek beépítésre az adott gépjárműbe, motorba.

A növekedést mi sem szemlélteti jobban, hogy két nagy német autógyártó, a Daimler AG a kecskeméti gyárát bővíti, míg a BMW Debrecenben nyitja meg kapuit a közeljövőben.

Bérek az autóiparban

Az autóiparhoz kapcsolódó ágazatokból származó adatok megmutatják, hogy milyen bérezésre számíthattak azok a fiatal szakemberek, akik a szektorban helyezkednek el. A magasabb hozzáadott értékű folyamatok esetében még inkább látható a magasabb fizetés. Természetesen az is befolyásolja az összeg mértékét, hogy mennyire számít hiányszakmának az adott részleg. A fizetesek.hu-n összegyűjtött információk alapján ma egy minőségellenőr átlagosan bruttó 325.000 Ft-ot, míg egy folyamatmérnök akár bruttó 500.000 Ft-ot is megkereshet. A bérek területileg is megoszlanak, hiszen a közép- és nyugat-magyarországi régiókban magasabbak, mint a keleti megyékben.

Az autóipar kockázata
Hirdetés

Magyarország erősen támaszkodik az autóiparra, és legfőképpen a német gépjármű gyártásra. A függés miatt egy esetleges válság nagyban befolyásolhatja a hazai trendeket is. Viszont fontos kiemelni, hogy a visszaesés a piac átalakulásának is köszönhető, ugyanis a fogyasztók inkább a hibrid, vagy elektromos meghajtású autók vásárlását célozzák meg. Ám a gyártók teljesítménye még nem megfeleltethető ennek a trendnek, illetve ezek a járművek még kevésbé bírnak mindenki számára elérhető árral. Ha a mai fiatalok felkészülnek ezekre, olyan szakokat és képzéseket választanak, amik úgymond kiszolgálják a gyárakat, biztosítva lehet a magas és kiszámítható bér.

Az elhelyezkedés dilemmája

A piac változásából adódik a kérdés, hogy akkor mégis melyik szakmát érdemes választani az autóiparban – új kihívást jelenthet például, hogyan szereljünk meg egy csúcstechnológiával felszerelt elektromos autót. Érdemes a trendeket figyelemmel kísérni és azon a területen elhelyezkedni, ahol kisebb befektetéssel könnyen át-, vagy tovább képezhetők vagyunk, illetve tartsuk szem előtt saját magunk folyamatos fejlesztését.

Némethi Botond, NEW technology magazin